Novosti
PRAVNA BORBA ZA NAKNADU ŠTETE

DORH šuti, poplavljeni iz županjske Posavine obratili se Europskom sudu
Objavljeno 18. svibnja, 2015.

Nakon nezapamćene katastrofe i nastale velike materijalne štete 700 obitelji iz poplavljenih sela županjske Posavine podnijelo je kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja. Kako već mjesecima DORH ne reagira i nije pokrenuo istragu, mještani su odlučili otići korak dalje.

- S obzirom na to da je Hrvatska sada članica EU-a, obratili smo se Europskom sudu pravde. Dakle, prvi zahtjevi stanovnika poplavljenih sela, koji traže punu odštetu, a ne mrvice, poslani su prošloga petka. Očekujemo da će se Sud u roku od 90 dana očitovati, kako nama tako i Vladi RH, odnosno Ministarstvu pravosuđa - kaže inicijator pokretanja kaznene prijave i tužbe protiv države Mladen Đaković.

- Iako smo DORH-u poslali dovoljan broj smjernica i dokaza, naša je kaznena prijava još uvijek u fazi izvida. Je li to sad stvar politike, teško je reći. Zato i vjerujemo u Europski sud pravde jer tamo nema toga kojoj stranci pripadate, kakve ste vjere, boje ili nacije. U ovom slučaju politici apsolutno nema mjesta - kaže Đaković.

Poplavljeni mještani upozoravaju da su i godinu dana nakon katastrofe ostala otvorena mnoga pitanja.

- Jedno od njih je i tko je 31-godišnji muškarac, prva žrtva poplave, čije je tijelo pronađeno 18. svibnja 2014. u Rajevu Selu nakon naleta bujice - podsjećaju Rajevčani.

Sve im to, priznaju, samo podgrijava sumnje da je nasip miniran, jer, kažu, takva detonacija, nakon koje je u vis šiknula voda, i ogroman krater koji je ostao, upućuju na to da nije riječ o običnom puknuću.

Đaković tvrdi da su Hrvatske vode, koje su odgovorne za obranu i zaštitu od poplava i održavanje nasipa, pet dana prije puknuća dobivale od svojih ljudi na terenu pismena upozorenja, o čemu, kaže, imaju i dokaze, da je stanje nasipa u Račinovcima zabrinjavajuće, da zahtijevaju ljudstvo, rasuti materijal, mehanizaciju...

- Ali nitko nije reagirao i tu su najviše zakazale Hrvatske vode - uvjeren je Đaković, koji je već nekoliko puta davao iskaz DORH-u.M.Lešić Omerović

Možda ste propustili...

NOVI ZAŠTITNICI NAŠEG ZRAČNOG PROSTORA

U Hrvatsku stiže prvih šest Rafalea

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja