Mozaik
MALI NOĆNI GLUMAČKI RAZGOVORI U CAFE-BARU 'VINKOVAČKA LAMPA'

Upoznajte Anju Šovagović-Despot
Objavljeno 18. svibnja, 2015.
Svako vrijeme nosi svoje muke i probleme, no mladi bi glumci trebali pokazati više inicijative

Kultno okupljalište mnogih poznatih u Vinkovcima, cafe-bar 'Vinkovačka lampa', odabrano je za središnje mjesto gdje će se prvi put održavati 'Mali noćni glumački razgovori' koji su naslovljeni 'Upoznajte glumce' u okviru 22. Festivala glumca.

Čast da otvori prve 'Male noćne glumačke razgovore' pripala je istaknutoj hrvatskoj glumici Anji Šovagović-Despot, a moderator je bila mlada uspješna glumica Selena Andrić.

Koliko ste imali podršku svojih roditelja na početku glumačke karijere?

- Moja majka me uvijek podržavala od prvih mojih ideja i fantazija da bih bila glumicom. Ona je apsolutno bila za i ona je bila neprestano uz mene, a otac mi je rekao da to nikako nije posao za ženu i zapravo je bio protiv toga da budem glumica. Nikad nisam bila sigurna je li to u njemu izazvala njegova roditeljska briga spram mene i spram toga kako ću se ja snaći u tome s obzirom na to da sam žena. Međutim, postala sam glumicom, sviđalo se to njemu ili ne.

Koliko je točna informacija da ste postali glumicom kako biste se na snimanju više družili s ocem koji je stalno bio na putovanjima i snimanju?

- Željela sam se družiti s njim, međutim on se nije želio družiti sa mnom. Bila sam ljubomorna na taj neki njegov život koji je on živio mimo nas i svoje obitelji. Htjela sam se i na taj način približiti kroz taj posao koji mu je strahovito puno značio i kojem se maksimalno predavao i svi znamo kakav je on bio glumac. On je zapravo živio to što je glumio, tako da sam se na neki način kroz taj poslovni dio željela približiti.

U svojoj glumačkoj karijeri odbijali ste žestoko kameru jer ste više cijenili rad u kazalištu?

- Zapravo sam počela u kazalištu na poziv Zlatka Viteza koji me zvao u svoju glumačku družinu 'Histrion' i u kojoj smo radili predivne tekstove. Kako sam u početku dobivala kazališne angažmane, nekako mi se taj filmski svijet činio previše naporan i nešto što u tom trenutku nisam imala ni vremena, ni sluha. Međutim, ne mogu reći da me to kasnije nije obuzelo, ali prvi inicijalni korak bio je prvenstveno vezan uz kazalište.

Osnovali ste glumačku družina 'Lift'?

- Imala sam uvijek višak energije kojim ne znam bih li se ponosila ili ne, a kako sam pripadala generaciji koja je zaista bila u tom smislu hiperaktivna, osnovali smo grupu koju smo nazvali 'Lift'. Kad govorimo o skraćenici 'Lift', ona u svom punom nazivu znači Lažljivi fantastični teatar i radili smo predstave koje je pisao Krešimir Dolenčić, tako da smo odigrali puno predstava u vrijeme studiranja na Akademiji, posebno tu mislim na predstavu 'Oženih se vješticom' koju smo odigrali više od 150 puta.

Što mislite o stanju danas u kazalištu?

- Svako vrijeme nosi svoje muke i probleme, no mišljenja sam da bi mladi glumci trebali pokazati više inicijative. Posebno tu mislim na njihov potencijal i energiju koja je dosta neiskorištena, a ima dosta mogućnosti.

Kako se inače pripremate za glumačke role ?

- Sve ovisi koju ulogu igram, recimo za predstavu 'Kolovoz u okrugu Osage' prvo sam pogledala film. Sada su u tijeku probe za predstavu koju radim s Krešimirom Dolenčićem 'Umišljeni bolesnik' i to je jedna druga vrsta pripreme. Svaka predstava nosi svoje i sa svakom ulogom idem skroz ispočetka.

S kim biste još voljeli igrati?

- Kad razmišljam o projektima, uvijek mislim o partnerima i jedan od mojih najdražih partnera s kojim bih potpisala da ću sve raditi u životu od danas nadalje definitivno je glumac Ivo Gregurević. Među mojim kolegama tu je svakako Mustafa Nadarević, zadnja predstava koju sam radila 'Kolovoz u okrugu Osage', tu je prekrasna Bojana Gregorić-Vejzović, Antonija Stanišić Šperanda, Nela Kocsic uz Jelenu Miholjević. Svaka predstava je neka uzajamna interakcija i nešto što je neopisivo.

Je li gluma ispunila Vaša očekivanja?

- Definitivno je gluma ispunila moja očekivanja, ali nisam sigurna da sam ja ispunila očekivanja koje je od mene očekivala gluma.

Mario KOKAJ
Sutra drugo druženje

U cafe-baru 'Vinkovačka lampa' drugo druženje s glumcima zakazano je za 19. svibnja kad će se vinkovačkoj publici u 22.30 sati predstaviti domaćin ovogodišnjeg 22. Festivala glumca Goran Grgić.

Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

Najčitanije iz rubrike