Kultura
22. FESTIVAL GLUMCA

Kraljević: Privlačna mi je energija mladih glumaca
Objavljeno 18. svibnja, 2015.
Žiri: Denis Brižić, Velimir Čokljat i Jasminka Antić, odlučivat će o nagrađenima

Predstavom Mirana Kurspahića “Potop” Sveučilišta u Zagrebu, Studentskog centra, Teatra &TD i Kufer iz Zagreba svečano je otvoren 22. festival glumca na kojem će do 23. svibnja, biti izvedeno 17 predstava u izboru Vinka Kraljevića.

- Kad mi je bilo ponuđeno da budem izbornik nisam imao nikakav koncept. Mnogo mi se lakše odlučiti za predstavu koja ide, nego koja ne ide. U svakoj predstavi sam vidio razlog zašto bi trebala biti na festivalu, koji je, na žalost, limitiran na 17 predstava, a prijavljeno je 58. Na ovom je izdanju širok spektar različitih žanrova. Odlučivao sam se za predstave s mnogo mladih glumca jer je njihova energija jako privlačna - istaknuo je Vinko Kraljević.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zahvalio je glumcima što svojim dolaskom i glumačkim ostvarenjima svakog svibnja usrećuju zaljubljenike u kazalište u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

- Iznimna mi je čast što možemo biti domaćini festivalu koji u prvi plan stavlja glumca. Nadam se da će Vukovarci uživati u svih pet predstava koje će biti odigrane u Vukovaru, kao i u jednoj dječjoj. S glumcima je uvijek veselo i to je ono što nam treba u ovim trenutcima teške gospodarske situacije. Sigurni smo da ćemo i ovaj put biti dobri domaćini i da će svi glumci otići s mnogo lijepih uspomena - rekao je Penava.

Prvak Drame HNK u Zagrebu, Goran Grgić naglasio je da je iznimno počašćen biti domaćinom na festivalu.

- Festival je prepoznatljiv i jedinstven među mnoštvom kazališnih festivala, a visokim selekcijskim kriterijima te u uvijek novom i inovativnom glumačkom igrom pruža bolji uvid u suvremenu kazališnu stvarnost. Svakim svojim izdanjem otvara put glumačkom dijalogu, stvarajući tako plodno tlo i za nove kazališne susrete. Svim glumcima želim mnogo nadahnuća, inspirativnih susreta, te što uspješnije predstavljanje svojih izuzetnih kazališnih ostvarenja koje otvaraju perspektive mnogim generacijama publike - istaknula je Iva Hraste Sočo, izaslanica ministra kulture.

Govorili su i predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Festivalskog odbora, Slavko Juraga, te zamjenik vukovarsko-srijemskog župana, Željko Cirba koji je prigodnim riječima otvorio Festival i zahvalio svim glumcima što su bili na festivalu i kada je bilo najteže, kada su padale granate i pucalo se.

Osim u gradu domaćinu Vukovaru, festivalske će se predstave igrati u svih pet gradova Županije, a na završetku najboljim će glumcima i predstavi u cjelini biti dodijeljene nagrade. O dobitnicima sedam nagrada odlučivat će prosudbeno povjerenstvo: Jasminka Antić, Denis Brižić i Velimir Čokljat.

Bit će i čitav niz popratnih događanja, poput Dana domaćina, Glumačkog sijela i priredbe Glumci pjesnici, kao i teniski turnir glumaca.

Ove je godine festival bogatiji za Male noćne glumačke razgovore, koji će se u Vinkovcima, Vukovaru i Županji održavati pod geslom “Upoznajte glumce”, a na kojima će sudjelovati Anja Šovagović-Despot, Marko Torjanac, Nataša Janjić, Vesna Tominac, Goran Grgić, Vinko Kraljević, Žarko Potočnjak i Branka Cvitković.

Festival organiziraju HDDU i Koncertno kazališna agencija Asser Savus iz Vinkovaca, pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije.

Mario KOKAJ

Ove je godine festival bogatiji za Male noćne glumačke razgovore, koji se održavaju pod geslom “Upoznajte glumce”

Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike