Zdravlje
LJEKOVITO BILJE - DIGITALIS PURPUREA L.

Naprstak usporava i smiruje ubrzani rad srca
Objavljeno 18. svibnja, 2015.

Prvi zapisi o ljekovitosti naprstka potječu iz 1542. godine, a u ljekarništvu je priznat 1785. godine. Dr. William Withering najzaslužniji je za ljekovitu uporabu naprstka jer je prvi njime kao diuretikom počeo liječiti vodene bolesti i hidrocefalus, a zatim otkriva ljekovito djelovanje naprstka na srce i insuficijenciju srca. Za života ovaj je znanstvenik otkrio čak 19 ljekovitih pripravaka.

U pučkoj medicini srednjeg vijeka ova se biljka rabila kao lijek za rane, glavobolje, upale trbuha i za povraćanje.

Naprstak je dvogodišnja biljka s jakom, dlakavom, a pri dnu golom stabljikom, visine i do dva metra, s nasuprotnim jajolikim do lancetastim listovima na rubovima nazubljenima, koji su na kratkim peteljkama, a pri vrhu sjedeći. Cvjetovi na vrhu stabljike prelijepi su, zvonolikog oblika, podsjećaju na naprstak, čine dugi grozd crvene do purpurnocrvene boje. Plod je tobolac - čahura puna sitnog žućkastog sjemenja. Korijen je vrlo dobro razvijen, račvast s puno bočnih korjenčića. Cijela biljka je otrovna. Cvate u lipnju, sve do rujna. Bez naročitog je mirisa, a gorkog i odbojnog okusa. Uzgaja se na plantažama i u vrtovima kao ukrasna biljka, a kao samonikla najviše raste u svijetlim prorijeđenim šumama, na čistinama i livadama.

Sabiru se listovi za vrijeme cvatnje, suše brzo, oprezno, u tankom sloju, kako bi se sačuvali svi ljekoviti sastojci, na toplom i zračnom mjestu u hladu. Pri branju može doći do nadražaja kože i osipa te do mučnine i glavobolje.

Spomenuti dr. Withering došao je do zaključka da je liječenje insuficijencije srca ovom biljkom učinkovito tek kada je količina, tj. doza lijeka tolika da već graniči s opasnošću od otrovanja. Također je otkrio da se dugom uporabom sastojci ove biljke kumuliraju i talože u srcu i da mogu izazvati ozbiljne srčane tegobe.

Naprstak, koji nazivaju i srčanim morfijem ili opijumom, djeluje na živce krvnog sustava usporavajući i smirujući ubrzani rad srca, uz pojačano izlučivanje mokraće.

U pučkoj medicini rabi se za liječenje vodenih bolesti, tj. ascitesa, vode u osrčju, u plućima, edema, oligurije, bolesti srca kao što su srčane slabosti, asistolija, insuficijencija srčanog mišića, reuma srca, aritmija, tahikardija, bolesti respiratornih organa, tj. astme, upale pluća, tuberkuloze, bolesti mozga kao što su upala mozgovne opne i edemi mozga i povišene tjelesne temperature.

U Francuskoj se vino Vinum digitalis, napravljeno od naprstka, borovice, morskog luka i bijelog vina, rabi za liječenje ciroze jetre s ascitesom.

Naprstak ili digitalis uzima se samo 3 - 6 dana, nikako više. Tada se napravi stanka od dva tjedna, a može i mjesec dana, da se izbjegne nakupljanje digitalisa u srcu. Kod liječenja potrebno je obaviti detoksikaciju cijelog organizma, pročišćavanjem crijeva uz odgovarajuću dijetu i odmor.

Zapadna pučka medicina rabi naprstak za liječenje: abdominalnih cisti, angine pektoris, apscesa, groznice, gihta, glavobolje, posljedica trčanja, rana, srčanih bolesti i srčane atonije i vodenih bolesti.

Ivan LESINGER
Kućna biljna ljekarna

Preporuka

Najbolje je preko liječnika nabaviti tablete naprstka i poslušati njegov savjet.

Prašak

Priprema se od suhih listova, a uzima se po jednu kavenu žličicu na 3 dl vode ili čaja i to tako da se prašak stavi u vruću vodu i pusti ohladiti. Na dan se smije piti ukupno šest jušnih žlica. Po jedna jušna žlica pije se između obroka.

Tinktura

200 g usitnjenih listova močiti u litri 70-postotnog alkohola 30 dana i procijediti. Uzimati tri puta po 15 kapi razblaženih s 1 dl vode ili čaja.

Tinktura se može uzimati najviše pet dana, nakon čega je nužna stanka od tri tjedna.

Vino

10 g listova naprstka, 15 g lukovice morskog luka, 150 g plodova borovice, 100 g kalijevog acetata, 200 g 90-postotnog špirita zdrobiti i preliti s 1800 g bijelog vina. Ostaviti stajati deset dana uz povremeno miješanje te procijediti. U tekućinu umiješati kalijev acetat te miješati dok se ne rastvori. Ponovno procijediti. Uzimati tri jušne žlice vina dnevno između obroka kao jak diuretik i srčani tonik.

Homeopatija

Homeopatski lijek Digitalis purpurea rabi se u obliku matične tinkture za liječenje brzog rada srca, nenormalno sporog pulsa, depresije, slabosti srca, migrene, bubrežnih komplikacija, nesanice, hepatitisa, tegoba s prostatom i drugih urinarnih tegoba.

UPOZORENJE

Otrovna je cijela biljka, peteljka, list, cvijet i sjeme. Simptomi otrovanja su mučnina, povraćanje, proljev, bolovi želuca, glavobolja, nepravilan i slab puls, tremor, nesvakidašnje vizije u boji, konvulzije, itd.

Najčitanije iz rubrike