Osijek
OKRUGLI STOL URBANI ŠOKCI 10

Okrugli stol i izložba u znaku vode
Objavljeno 16. svibnja, 2015.

Dva događaja, održana u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, u organizaciji Udruge Šokačka grana i Udruženja građana Urbani Šokci, ujedinila je tema - voda. Riječ je o otvorenju izložbe Poplavljena Cvelferija te Međunarodnom okruglom stolu Urbani Šokci 10.

- Destruktivna stvarnost potopnih voda koju su prošle godine otrpjela posavska sela Cvelferije odredila je temu ovogodišnjeg međunarodnog okruglog stola. Voda, kao kulturni znak Cvelferije i voda kao mjesto šokačkoga i bunjevačkoga pamćenja. Slikovni dokument ima nezamjenjivu vrijednost u svim mehanizmima pamćenja. Iz tog je razloga prvi događaj ovogodišnjih jubilarnih 10. Urbanih Šokaca izložba fotografija poplavljene Cvelferije koju su priredili Siniša Petković i Vera Erl iz fundusa Hrvatskih voda, Muzeja Županja, Općinske narodne knjižnice Drenovci - ističe prof. dr. sc. Ružica Pšihistal, oblikovateljica Međunarodnog okruglog stola.

Okrugli stol je također bio u znaku vode. Zvonko Tadijan iz Sonte izložio je iskustvo šokačkih naselja oko Sonte i selidbe Šokaca u strahu od Dunava, s osvrtom na gradnju nasipa u 18. stoljeću i veliku poplavu Dunava u drugom desetljeću 20. stoljeća. Etnologinja, mr. sc. Ljubica Gligorević iz Vinkovaca, govorila je o ambivalentnom značenju vode u običajima i vjerovanjima Šokaca, vodi kao izvoru života i zdravlja, ali i vječnoj prijetnji. O tragičnim životnim sudbinama određenim Savom svjedočila je Gligorović osobno tijekom terenskoga rada u Rajevu Selu, kada je upoznala kazivačicu Tenu, čiji je sin tragično preminuo za prošlogodišnjeg pucanja nasipa.

O pučkim vjerovanjima u nadnaravna vodena bića govorila je dr. sc. Ružica Pšihistal u suautorstvu s Katarinom Dimšić, studenticom zagrebačkog Filozofskoga fakulteta. “Osim vjerovanja u vodene vile, koje su živjele u stablima uz vodu, u močvarnim područjima, na izvorima rijeka ili potocima, vjerovalo se u Slavoniji i u druga vodena bića, kao što su vodenjaci kojima se redovito pripisuje negativno značenje, vjerojatno kao prjeteće upozorenje u strahu od vode”, objasnila je prof. dr. sc. Ružica Pšihistal. V. Latinović

VODA U OBIČAJIMA ŠOKACA

Marija Šeremešić, predsjednica Udruge građana Urbani Šokci Sombor, govorila je o vodi u običajima i vjerovanjima Bunjevaca, dok je Milica Klaić Tarađija iz Pečuha opisala vodu u običajima i obredima hrvatskih etničkih skupina u Mađarskoj. Etnomuzikologinja, mr. sc. Miroslava Hadžihusejnović iz Zagreba, govorila je o liturgijskim i pučkim pjesamama nepoznatog podrijetla, koje su sačuvane u rukopisnim pjesmaricama ili su se održale kroz usmenu predaju i pjevanje u crkvi, a puk ih naziva narodne pobožne pjesme.

Možda ste propustili...

ROK ZA PRIJAVU DO 9. SRPNJA

Infocentar za mlade traži volontere

EVANGELIČKA CRKVENA OPĆINA OSIJEK

Restauriraju dva vrijedna harmonija

NAPOKON POČINJE KOŠNJA AMBROZIJE

Broj zrnaca peluda u zraku već je 77

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana