Osijek
SPELLING BEE NATJECANJE U SRICANJU ENGLESKIH RIJEČI

Osječki osnovci sricali kao da su pravi Englezi
Objavljeno 15. svibnja, 2015.

Više od stotinu učenika iz 16 osnovnih škola iz Osijeka i okolice sudjelovalo je na tradicionalnom natjecanje u sricanju engleskih riječi pod nazivom Pčelica Spelica (Spelling Bee), održanom jučer, treću godinu zaredom, a prvi put u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića.

Uključujući mentore, ispitnu komisiju, goste i organizatore, ukupno je bilo oko 150 sudionika ovog natjecanja, koje organizira Osnovna škola “Tin Ujević”, predvođena autorskim timom, koji čine profesorice engleskog jezika Jasenka Vajdić, Mirjana Jerković i Ivana Kovač, ujedno koordinatorice projekta. Pokrovitelj je natjecanja Grad Osijek.

U uvodnom dijelu natjecanja učenike, mentore i roditelje pozdravili su prof. Jasenka Vajdić i Srećko Ivković, ravnatelj OŠ “Tin Ujević”. Slijedilo je probno natjecanje u kojem su svoje znanje u sricanju pokazali nastavnici engleskog jezika. Zatim su na pozornicu stali najmlađi natjecatelji, učenici od prvog do četvrtog razreda, pokazujući da im engleski jezik ide jako dobro. Drugu skupinu natjecatelja činili su učenici od petog do osmog razreda.

- Cilj je ovog projekta poticanje učenja engleskog jezika kod svih učenika, tako da naši natjecatelji nisu samo odlični učenici. Također, želimo razvijati socijalne i natjecateljske vještine, samopouzdanje te komunikacijske kompetencije kod učenika - ističe prof. Mirjana Jerković.

A da je doista tako potvrdio nam je Ivan Đapić, učenik 4. razreda OŠ “Mladost”: “Moj san je bio nastupiti na Pčelici Spelici i to mi se sad ostvarilo. Htio sam ići i prošle godine, a ovaj put sam bio među pet najboljih na školskom natjecanju i jako sam sretan zbog toga.” Njegova učiteljica engleskog jezika Vlasta Živković kaže da u školi vlada velik interes za ovo natjecanje te dodaje: “Djeca tako učvrste znanje, ujedno je to pozitivno iskustvo, veselo i zabavno, a učenici dobiju i vrijedne nagrade.”

Vesna LATINOVIĆ
GOSTI IZ DRUGE I TREĆE GIMNAZIJE

Na natjecanju su kao gosti nastupili članovi Plesnog studija Shine te učenici Druge i Treće gimnazije, koji su imali dvoboj u sricanju riječi na engleskom jeziku. Uz to, učenici Druge gimnazije izveli su predstavu na engleskom jeziku s kojom su nastupili na natjecanju Engleski u akciji (English in Action) u Zagrebu, gdje su doslovce pomeli konkurenciju. Prof. Jerković kaže da im je želja u Pčelicu Spelicu uključiti i srednjoškolce, pa je ovo bila priprema za to. Također, s projektom Pčelica Spelica OŠ “Tin Ujević” sudjeluje u natječaju Europska oznaka jezika pri Agenciji za mobilnost.

Najčitanije iz rubrike