Magazin
NJEMAČKA PROMOCIJA

Osječki “Crveni Fićo” u Hamburgu:
Za istinu, protiv laži i mržnje!
Objavljeno 16. svibnja, 2015.
PREDSTAVLJENA KNJIGA ŽARKA PLEVNIKA, RATNOG REPORTERA HRVATSKE RADIOTELEVIZIJE

U organizaciji Hrvatske katoličke misije, u Hamburgu je predstavljena knjiga "Crveni Fićo", ratnog reportera Hrvatske radiotelevizije Žarka Plevnika.

Iako većina hamburških Hrvata, kao i drugih Hamburžana, poznaje Plevnika kao istaknutog diplomata i dugogodišnjeg generalnog konzula Republika Hrvatske u Hamburgu, koji je svojim djelovanjem za iseljeništvo i Hrvatsku ostavio trajan trag u ovome gradu na sjeveru Njemačke, veliko je zanimanje pobudio i njegov novinarski rad prije odlaska u diplomaciju 1993. godine.

Naime, kao izravni svjedok ratnih zbivanja ranih devedesetih godina prošlog stoljeća, omogućio je zajedno sa svojom televizijskom ekipom direktan uvid u tadašnje događaje na području Hrvatske. Tako su i posjetitelji promocije u Hamburgu na samom početku imali priliku vidjeti snimke koje su obišle svijet. I dok su neki mlađi posjetitelji s velikim zanimanjem pratili televizijske reportaže iz toga vremena, a s kojima se većina susrela prvi put, na licima starijih bila je vidljiva izvjesna emocionalna napetost popraćena sjećanjem na teške ratne godine.

Snimke tenkova JNA na ulicama Osijeka dok gaze automobile, posebno snimka "zgužvanog" crvenoga fiće, koji je postao simbolom otpora Osječana, te izbjeglice na Aljmaškom šlepu, osječko Hrvatsko narodno kazalište u plamenu, te brojne razorene kuće i crkve, nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Nakon trinaestominutnog prikaza dijela televizijskih reportaža govorio je Plevnik o motivima nastanka knjige "Crveni Fićo", istaknuvši kako je njezina vrijednost prije svega u tome da su u njoj sačuvani dokumenti vremena, te da se ne zaboravi što je bilo i kako se dogodilo.

Tako se u knjizi, pored vjernog opisa događaja, mogu naći i brojna pisma upućena Plevniku, a koja su pisala djeca, građani Hrvatske, Hrvati, Makedonci, Albanci..., ali i oni Srbi za koje je Hrvatska oduvijek bila njihova domovina.

- U ovoj knjizi nema ništa protiv nikoga, nego protiv načina i događaja 90-ih godina. Tako nas je npr. u Aljmašu dočekalo 700 ljudi koji su ponijeli sa sobom samo ono najosnovnije. To je prvi genocid koji se dogodio u Hrvatskoj, o kojemu se tada malo govorilo, a danas još manje. Tu sam reportažu posvetio mome prijatelju i snimatelju Žarku Kaiću koji je poginuo u Osijeku. Knjiga bilježi, između ostaloga, i dokument kojim se zabranjuje "snimanje kuknjave i plača prognanika, gardista...", a prilog o Aljmaškom šlepu na Hrvatskoj televiziji nikada nije prikazan do kraja. Danas bih volio i susresti djecu koja su mi tada pisala, a sada su odrasli ljudi, te saznati kako žive - istaknuo je, između ostaloga, Plevnik.

Iznimna je vrijednost knjige također i u njezinoj namjeni. Naime, prodajom knjige, koja je tiskana u 5000 primjeraka, želi se pomoći razminiranju novih 10.000 kvadratnih metara još potencijalnih minskih područja u Republici Hrvatskoj. Tako je svaki kupac knjige zapravo darovao sredstva za razminiranje dva kvadratna metra.

Plevnik je istaknuo da je samo tiskanje knjige i njezina prodaja svima najveća nagrada. Moto cijele akcije za tiskanje knjige, koju su pomogli brojni sponzori, je “Knjigom protiv mina”. Akciju su podržali i svi posjetitelji na promociji, te su sve knjige rasprodane, a oni koji su ostali bez željenog primjerka čekaju na dolazak nove pošiljke.

Sve u svemu, značajan i vrijedan događaj u Hamburgu, i još jedna promocija ne samo konkretne, Plevnikove knjige, nego i hrvatske priče koja se nikad ne smije i neće zaboraviti.

Moto cijele akcije za tiskanje knjige, koju su pomogli brojni sponzori, je “Knjigom protiv mina”...

U knjizi "Crveni Fićo" sačuvani su dokumenti vremena kako se ne bi zaboravilo što je bilo i kako se dogodilo...

U ovoj knjizi nema ništa protiv nikoga, nego protiv načina i događaja koji su se zbivali 90-ih godina...

ŽARKO PLEVNIK

Možda ste propustili...

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

Najčitanije iz rubrike