Magazin
TJEDNI OSVRT

Branitelji protiv Karamarka
Objavljeno 16. svibnja, 2015.
Dvije godine će biti dolina suza, dakle propast... Sve smo to već prošli. Nova ponavljanja tih mantri narodu su neprihvatljiva

Ni Sinn ne može izvući zeca iz šešira, i HDZ bi morao rezati, izjavio je Vladimir Gligorov, ugledni profesor na bečkom Institutu za međunarodne ekonomske studije, govoreći o ekonomskom stanju u Hrvatskoj. Aludirao je tu na već famoznog prof. dr. Hansa-Wernera Sinna, čelnika IFO instituta iz Muenchena, koji se već duže navodi kao predvodnik izrade HDZ-ova gospodarskog programa.

Taj program prema svemu sudeći podrazumijeva drastičnije rezove i mjere negoli ih je do sada provodila vlada premijera Zorana Milanovića. Dr. Sinnu šef HDZ-a Tomislav Karamarko očito puno vjeruje i misli ako dođe na vlast da će te iste reforme moći provoditi bez ikakvih reakcija i rizika. Karamarko stoga kaže: “Dolina suza podrazumijeva realnost, suočavanje s realnom situacijom. Ne želimo ostati na vlasti tako da varamo narod, kao što to danas ovi čine, ili zato da bismo mi bili u toj poziciji vlasti. Želimo napraviti posao zajedno s našim građanima i o tome otvoreno s njima pričati”. Da “dolina suza” zapravo znači rezanje plaća, mirovina te zadiranja i u neka druga materijalna prava potvrdio je i jedan od HDZ-ovih ekonomskih stratega iz koalicijske kvote Josip Budimir. Njegove navode u HDZ-u nisu demantirali sve dok nisu stigle prve reakcije, prije svega iz Hrvatske stranke umirovljenika. A Karamarkovi pobočnici još su postali glasniji kada im je upućena i poruka upozorenja iz redova branitelja koji u Savskoj 66 prosvjeduju već više od 200 dana. Da branitelji oštro odreagiraju bilo je očekivano jer se spominju i njihove mirovine, a osim toga poznato je da se već duže i na drugim pitanjima razilaze s čelnicima HDZ-a, kojima prosvjednici sve više smetaju, štoviše, postaju im teret u predizbornoj kampanji, a mogli bi i ako osvoje vlast. Iako se braniteljski prosvjed promatra kao HDZ-ov predizborni spin, jedan od prosvjednika, ratni vojni invalid Mario Filipi, ipak je objavio žestoku kritiku protiv Karamarka. “Oni koji silno žele doći na vlast, već sada bahato prijete narodu”, napisao je Filipi u članku pod naslovom “Tomislave, ako ti je potrebna dolina suza, uđi u nju sam i ne uvlači u nju narod”. Branitelj je aludirao na Karamarkovu izjavu u kojoj tvrdi kako je aktualna vlada upropastila zemlju, zbog čega nas čeka “dolina suza od dvije godine, a onda će nam biti dobro”. Filipi se obrušio i na već spomenutog Josipa Budimira. “On je najavio da će Hrvatsku izvući iz krize tako što će 'srezati' zdravstvo i mirovine, a branitelje smjestiti u socijalu”, kritizira Filipi i ističe kako su Karamarkove i Budimirove izjave toliko besmislene da “Milanovićeve izjave izgledaju kao pametne”.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Najčitanije iz rubrike