TvObzor
SVE U DESET

Nezaboravni trenuci NHL doigravanja
Objavljeno 15. svibnja, 2015.
U novoj rubrici TV Obzora svaki tjedan bavit ćemo se poviješću. No, ne brinite, nisu u pitanju slavne bitke, seobe naroda i otkrivanje novih svjetova. Naime, u ovoj rubrici prisjetit ćemo se, uglavnom u svojevrsnom top deset izdanju, nezaboravnih tv trenu

Najjača profesionalna liga u hokeju je sjevernoamerička NHL koja pripada među “četiri velika” angloamerička natjecanja, broj klubova postupno se povećavao od četiri u sezoni 1917./18. do današnjih trideset. Montréal je najuspješniji klub s 25 osvojenih prvenstava, a Wayne Gretzky smatra se najboljim igračem u povijesti.

Uglavnom, u NHL-u je trenutno doigravanje, o čemu možete redovito čitati u sportskoj rubrici “Glasa Slavonije”, a većinu utakmica, srećom, možete pratiti na programima Arene Sporta. No, mi smo se na ovim stranicama odlučili pozabaviti poviješću, odnosno izabrali smo deset nezaboravnih trenutaka NHL doigravanja.

LEGENDA O BOBBY BAUNU

U finalu 1965. godine susreli su se dva stara rivala Toronto Maple Leafsi i Detroit Red Wingsi. Nakon što je prve tri utamice dobio Detroit, hokejaši Toronta dobili su sljedeće dvije. Tijekom šestog dvoboja Bobby Baun, branič Leafsa, blokirajući jedan udarac slomio je nogu te su ga iznijeli na nosilima. No, početkom produžetaka Baun se vratio na teren te zabio odlučujući pogodak, možda najvažniji u karijeri. Naime, odlučujući sedmu utakmicu dobio je Toronto, te su postali prva hokejaška momčad koja se vratila nakon tri utakmice zaostatka.

RAY BORQUE OSVAJA STANLEY CUP

Ray Borque proveo je tijekom svoje 21-godišnje karijere većinu u Boston Bruinsima, koje je vodio do dva finala NHL lige, no 2000. godine odlučio je napustiti klub te prešao u Colorado Avalanche, s kojima je izgubio još jedno finale. No, u svojoj posljednjoj sezoni napokon je osvojio nadraži trofej, a od svih igrača koji su ga osvojili Bourqueu je trebalo najviše, čak 1826 utakmica. Nakon pobjede kapetan Joe Sakic propustio je tradicionalni prvi pobjednički krug s trofejem upravo Bourqueu. Mnogi taj trenutak smatraju najemotivnijim u povijesti NHL-a.

OBEĆANJE MARKA MESSIERA

Kada su tijekom konferencijskog finala 1994. godine New York Rangersi gubili od New Jersey Devilsa 3-2, Mark Messier je prije šeste utakmice obećao skeptičnim njujorškim novinarima i navijačima pobjedu i prolazak u finale Stanley Cupa. Iako su početkom druge trećine gubili s dva razlike, Messier je prvo asistirao za smanjene rezultata da bi nakon toga zabio hat-trick. Devilsi su poraženi u sedmoj utakmici nakon dva produžetka, a u finalu, također nakon trilera od sedam utakmica pobijeđeni su i Vancouver Canucksi, te su Rangersi nakon 54 godine podigli Stanley Cup. I da ne zaboravimo, Messier je postigao pobjednički gol.

SUDAR DVIJE DINASTIJE

Iako je finale 1983. godine bilo nezanimljivo, jer su New York Islandersi pomeli Edmonton Oilerse, bila je to ključna sezona za NHL. Naime, Islandersima je to bila četvrta titula u nizu te su postali prva momčad kojoj je to uspjelo nakon što se liga proširila 1967. godine. Ni jedna momčad u četiri “velika sporta” to nije uspjela do tada, no bio je to kraj dinastije Islandersa. Naime, već sljedeće godine Edmonton predvođeni Wayneom Gretzkyem i Markom Messierom vratili su se i pobijedili New York, te su u sljedećih sedam godina osvojili čak pet naslova.

ŠIŠMIŠ I MAGLA

Stanley Cup finale 1975. godine između Philadelphia Flyersa i Buffalo Sabresa, bila je jedinstvena po mnogočemu. Bilo je to prvo finale u kojemu nije bila jedna od šest momčadi koje su osnovale ligu. Utakmica broj tri odigrana je po gustoj magli zbog neuobičajno visoke temperature u Buffalu i nedostatka klima-uređaja u dvorani. No, još čudniji trenutak zbio se kada je šišmiš uletio u dvoranu i letio uokolo igrača prije nego ga je centar Buffala Jim Lorentz usmrtio. Mnogi navijači Buffala taj događaj još uvijek zovu “Zlim predznakom”, jer je, pogodit ćete - Buffalo poražen.

BRETT HULLOV GOL

Finale 1999. godine imalo je sve. Autsajderi su igrali protiv velikog favorita, dramatične produžetke i jednu od najkontroverznijih odluka sudaca u povijesti. Brett Hull zabio je gol slavnom Dominiku Hašeku gol, te su Dallas Starsi osvojili kup u šestoj utakmici. No, gol koji je do tada poništavan, jer prema pravilima, igrači nisu smjeli biti u protivničkom golu prije nego je pak ušao u njega. Uzalud su se igrači Buffala bunili te odbijali izići iz svlačionice 20 minuta. Gol je priznat. Uslijedile su optužbe za zavjeru, no, srećom, pravilo je promijenjeno već za sljedeću sezonu.

MARATONSKO FINALE

Nakon što su, u jednoj od najvećih sportskih otkupnina svih vremena mijenjali Waynea Gretzkog, finale 1990. bio je kraj ere za Edmonton. Iako su osvojili Stanley Cup, pobijedivši Boston Bruinse u pet utakmica, nakon toga uslijedila je rasprodaja cijele momčadi. No, posljednja, peta utakmica, trajala je 115 minuta i 13 sekundi, te tako postala najduža utakmica finala. Na početku trećeg produžetka, Oilersi su bili umorni, a tada je njihov trener izvukao Petra Klimu na led. Iako talentiran, Klima je imao reputaciju ljenčine, no gol koji je zabio zauvijek ga je proslavio. Bilo je to posljednja titula za Edmonton.

SUPER MARIO

Mario Lemieux vjerojatno je nakon Waynea Gretzkog najveći hokejaš svih vremena. Ili barem tako smatraju s one strane Atlantika. Iako Darryl Sittlerov rekord od jedanaest poena (golovi i asistencije) vjerojatno nikada neće biti srušen, Lemieux je bez sumnje odigrao najbolju individualnu utakmicu doigravanja. U petoj utakmici konferencijskog finala njegovi Pittsburgh Penguinsi susreli su se s Philadelphijom, a nakon samo sedam minuta Lemieux je zabio hat-trick. Nakon druge trećine Mario je imao četiri gola i tri asistencije, a Pittsburgh je utakmicu dobio rezultatom 10 prema 7.

VJEČNA UTAKMICA

Ujutro oko pola tri, 25. ožujka 1936. utakmica polufinala doigravanja između domaćina Montreala i Detriota dosezala je svoj vrhunac, a većina gledatelja doslovce je spavala. No, nakon 180 minuta krilo Red Wingsa Mud Bruneteau u šestom produžetku zabio je jedini pogodak na utakmici, te tako okončao najdužu utakmica u povijesti NHL-a. Nesavladani golman i heroj Detroita Normie Smith, obranio je čak devedest udaraca, a tijekom utakmice izgubio je više od pet kilograma.

PROSLAVA BOBBYJA ORRA

Iako je finale 1970. godine bilo nezanimljivo, naime favorizirani Boston Bruinsi prošetali su pored St. Louis Bluesa u prve tri utakmice, da bi ih dokrajčili u četvrtoj. No, jedan trenutak zauvijek će ostati upisan kao jedan od najvećih u povijesti NHL-a. Gol i proslava Bobbyja Orra u produžecima zabilježena kamerom fotografa vjerojatno je jedna od najboljih fotki hokeja ikada. Iako gol nije bio spektakularan, ni Orr ni golman Bluesa Glenn Hall ni danas ne znaju kako je pak ušao, upravo ta fotografija najbolje oslikava sve emocije osvajanja Stanley Cupa.

Piše: Nikola KUČAR

Foto: Dokumentacija TVO
Možda ste propustili...

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

Najčitanije iz rubrike