Regija
ĐAKOVAČKI EKONOMCI U ERASMUSU+

Nezaposlenost na “filmskoj vrpci” đake odvela u Grčku
Objavljeno 12. svibnja, 2015.
Učenici su predstavili stanje u svojim zemljama i tipičnu obitelj

ĐAKOVO – Učenici Ekonomske škole “Braća Radić” Đakovo prošlog su se vikenda vratili iz Grčke, gdje su s Menadžerskom akademijom Jihlava iz Češke te domaćinima - Petom srednjom školom Agios Dimitrios Atena, sudjelovali u međunarodnom projektu Shootit, u okviru programa Erasmus plus. Cilj programa Erasmus+, K2, mobilnost mladih, bio je, pojašnjava mentorica Đakovčana, prof. Zlata Hrženjak, predstaviti ideje i stavove mladih diljem Europe o trenutnim problemima njihova društva, razmijeniti iskustva i razvijati prijateljstvo, toleranciju i europsko građanstvo, naročito među mladim osobama.

- Tijekom prethodnih šest mjeseci otkako je projekt Shootit (Snimi) započeo, učenici svih triju škola radili su na snimanju dvaju filmova s istom tematikom - nezaposlenost, kojim su predstavili aktualno stanje u svojim zemljama i tipičnu obitelj, čime su prikazani određeni stereotipi karakteristični za svaku pojedinu nacionalnost - pojašnjava Hrženjak.

U završnoj fazi projekta 14 učenika iz Češke i 14 učenika iz Hrvatske sa svojim mentorima Filipom Knonvalinkom i već spomenutom Zlatom Hrženjak, boravili su u Ateni od 3. do 9. svibnja te sudjelovali u planiranim radionicama.

- Tijekom svog boravka prikazali smo svoje uratke i u mješovitim skupinama snimili još tri filma inspirirana posjećenim antičkim lokalitetima i grčkom mitologijom kao odraz širenja novih spoznaja i upoznavanja novih kultura - kaže prof. Hrženjak.

Svi učenici će, dodaje, za sudjelovanje u ovom projektu dobiti europske certifikate YOUTHPASS, kojim će moći potvrditi svoje dodatne vještine stečene tijekom ovih aktivnosti.

- Na putu do Grčke i na povratku učenici iz Češke bili su gosti naših učenika u njihovim obiteljima te tako imali prilike upoznati naš grad posjetivši katedralu i Državnu ergelu lipicanaca. Zahvaljujemo Đakovačkoj nadbiskupiji i Državnoj ergeli, koja je partner našoj školi i u projektu IBRAVE, na susretljivosti da našoj skupini pokažu svoje znamenitosti u kasnim poslijepodnevnim subotnjim satima. Uz nezaboravne trenutke provedene u Grčkoj, ostaju i trajna prijateljstva i dogovor o nastavku suradnje na novim projektima - ističe prof. Hrženjak.

Maja MUŠKIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike