Mozaik
38. MEĐUNARODNI FESTIVAL HRVATSKE TAMBURAŠKE GLAZBE U OSIJEKU

Najbolji je tamburaški orkestar Ferdo Livadić iz Samobora
Objavljeno 12. svibnja, 2015.
Za najbolju vokalnu izvedbu nagrađena je sopranistica Lidija Horvat-Dunjko

Dodjelom nagrada završio je 38. Međunarodni festival hrvatske tamburaške glazbe, koji se tradicionalno održava u Osijeku.

Ponajbolji hrvatski amaterski orkestri ovaj su put u dvorani Doma željezničara pred prosudbenom komisijom u sastavu Siniša Leopold, Zlatko Farsky, Zdravko Šljivac i Franjo Batorek pokazivali svoje tamburaško umijeće u borbi za plakete Tambura Paje Kolarića.

Nastupilo je sedam dječjih, šest juniorskih i jedan seniorski orkestar u natjecateljskom te stariji tamburaški orkestar STD-a Pajo Kolarić i ženska vokalna skupina Šokadija, pod dirigentskom palicom Dragutina Stivaničevića, u revijalnom dijelu programa. Propozicije nalažu izvedbu triju skladbi: prva je obavezna praizvedba, druga je kompozicija iz tamburaške literature te treća, vokalna kompozicija s dosadašnjih festivala Zvuci Panonije.

U kategoriji dječjih orkestara Zlatnu plaketu osvojili su orkestri TO OGŠ Kontesa Dora i Tamburaškog društva Dora Pejačević Našice te Požeški tamburaški orkestar. Srebrnu plaketu osvojili su STD Pajo Kolarić Osijek, TO Branimir Nin, TO GŠ Franje Kuhača Osijek te TO KUD-a Sv. Juraj Draganić. Brončana plaketa pripala je TO KUD-a Zvon – Mala Subotica.

U juniorskoj kategoriji najviše bodova osvojio je TO TD Ferdo Livadić Samobor, koji je primio zlatnu plaketu Tambura Paje Kolarića – summa cum laude, kao najbolje ocijenjeni orkestar na festivalu. Zlatnu plaketu osvojili su i orkestri: TO GŠ Alberta Štrige Križevci, TO HGU Festival bunjevačkih pisama – Subotica i TO Glazbene škole Požega.

Srebrnu plaketu dobio je TO Krste Odaka Drniš, a brončana je pripala TO KUD-a Tamburica Staro Petrovo Selo. U seniorskoj kategoriji jedini orkestar je bio TO KUD-a Gaj Zagreb, koji je osvojio Zlatnu plaketu. Hrvatsko društvo skladatelja dodijelilo je i Plaketu dr. Josip Andrić orkestru za najbolje izvedenu praizvedbu, orkestru Ferdo Livadić iz Samobora (dirigentica Petra Vojvodić) za skladbu Zavjetrina Biance Ban.

Za najbolju vokalnu izvedbu nagrađena je sopranistica Lidija Horvat-Dunjko, koja je nastupala uz orkestar iz Našica, a najboljim dirigentom ovogodišnjeg festivala proglašena je Mira Temunović iz Subotice.

Vesna LATINOVIĆ
Možda ste propustili...

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

U NEDJELJU 14. TRAVNJA POČINJE 20. ZAGREBDOX

Pobjednici Sundancea, Berlinalea, SSF-a...

Najčitanije iz rubrike