Objavljeno 12. svibnja, 2015.
Svi sudionici imali su priliku sudjelovati u posebnoj autohtonoj gastropriči lošinjskog arhipelaga
Članovi Kluba Gastronaut posjetili su naš najmirisniji otok na petodnevnom gastronomskom skupu. Organizirali su ga Grad Mali Lošinj, Turistička zajednica grada Malog Lošinja, Klub Gastronaut, 15 lošinjskih restorana te Jadranka hoteli.
- Na početku boravka “gastronauta” održane su edukacije i radionice za lošinjske ugostitelje, nakon čega su u drugom dijelu programa Gastronomska šetnja Lošinjem, članovi Kluba Gastronaut posjetiti lošinjske ugostiteljske objekte i imali dvije tematske večere: Apoksiomenova antička kuhinja i Miomirisi i okusi Lošinja - istaknula je Karin Mimica, voditeljica Kluba Gastronaut, koja je u ime Gastronauta kao iznenađenje programa sabljom sasjekla tradicionalni lošinjski krokant - simbol sreće i blagostanja.
U programu je sudjelovalo i 15 lošinjskih ugostiteljskih objekata koji su predstavili nekoliko specifičnih domaćih specijaliteta, a svi sudionici imali su priliku sudjelovati u posebnoj autohtonoj gastropriči lošinjskog arhipelaga. Riječ je o restoranima Televrin, Manora, Eki, Artatore, Marina, Buffet Lošinjsko jidro, Deveronpub, Restoran Za kantuni, Gostonica Baracuda, Noštromo, Veli žal, Diana, Konoba Bora bar, Punta i Konoba Silvana.
Miomirisni vrt
Tijekom boravka na Lošinju “gastronauti” su posjetili Miomirisni otočni vrt, Edukacijski centar o moru - Plavi svijet gdje su posvojili dobrog dupina Santiaga, Muzejsko-galerijski prostor Kula Veli Lošinj te prošetali Lukom Rovenska. Svjetska turistička organizacija (UNWTO) ove je godine Malom Lošinju dodijelila treće mjesto u svijetu prestižnom nagradom za izvrsnost u inovacijama u turizmu “Ulysses”. Veliki je to uspjeh i Đurđice Šimičić, direktorice Turističke zajednice grada Malog Lošinja, a gostima, novinarima i ljubiteljima gastronomije obratio se i gradonačelnik Malog Lošinja Gari Capelli.
“Gastronauti” su se prvoga dana okupili u Nerezinama u restoranu Televrin gdje im je nakon pića dobrodošlice, pjenušca Petrač i Rose 2013., predstavljena kuhinja Televerina. U restoranu Manora divili su se jelima s vlastitim ekološkim uzgojenim povrćem iz svakodnevne ponude, a u restoranu Artatore rakovoj juhi s lošinjskim biljem i čokoladnoj torti sa smokvama.
Ono što je sve razveselilo prije tematske večere Miomirisi i okusi Lošinja je aperitiv – pjenušac Petrač i Rose Belje. Servirane su rolice od oslića sa slanim srdelama marinirane u otočkom bilju s keljom, file orade s mentom s pjenicom od tartufa, brudet od lošinjskih lignji na palenti s divljim šparogama, rumpsteak u umaku od zelenog papra s okruglicama od svježeg kravljeg sira, beljski žgvacet s njokima od koromača, panna cota s otočnim medom od kadulje te desert lošinjskih kapetana. Riječ je o prirodnom sladoledu od vanilije s Madagaskara i čokolade iz Dominikane s lošinjskim agrumima.
Nezaboravna slavonska vina
O hrani i akustici govorili su Diana Grgurić i Siniša Fajt. Zar treba spominjati da se sve to kušalo uz nezaboravna vina slavonskih vinarija Belje i PP Orahovica, partnera Kluba Gastronaut? I sve to za jednu noć jer je već ujutro za buđenje uslijedila degustacija prirodnog sladoleda sa susjednog otoka Krka – Gelatid'Oro Natura. A onda je gastrošetnju Miomirisni otočni vrt uljepšala otočka janjetina iz kuhinje Buffeta Lošinjsko jidro, njoki od palente u umaku od tartufa, šparoge i tagliata od tuna.
Mnogo toga se još kušalo, kozji feta sir s dinjom, plodovi lošinjskog mora, domaća tjestenina s žgvacetom od boškarina i ribanim ovčjim sirom…
Slobodan KADIĆ
Tematska večera: Apoksiomenova antička kuhinja
Aperitiv • Pjenušac Petrač
Restoran Artatore • Namaz od slanutka; Sušena tuna; Punjene masline; Preljev od slanih srdela • Graševina kvalitetna 0.75, Vina Belje
Deveronpub • Hobotnica u octu • Graševina 2013., PP Orahovica
Restoran Diana • Ravioli „Diana“ (domaći ravioli punjeni divljim šparogama, sa skutom u umaku od škampa) • Vrhunski Chardonnay 2013.,Vina Belje
Restoran Noštromo • Gratinirani romb na pireu od blitve i divljeg koromača • Silvanac zeleni 2013., PP Orahovica
Buffet Lošinjsko jidro • Pirjani fazan s grožđem i ječmenom kašom – datulje u kašici od jabuka • Merlot vrhunski 2011., Vina Belje
Restoran Veli žal • Šufigane janjeće tripice • Frankovka 2012., PP Orahovica
Restoran Marina • Domaći svježi sir s medom i smokvinim lopticama • Silvanac jezerac 2011., PP Orahovica