Novosti
VIT JEDLIČKA

Osnivač Liberlanda kažnjen s 2400 kuna
za ilegalni prelazak hrvatske granice
Objavljeno 11. svibnja, 2015.
Do nastanka Liberlanda vjerojatno ne bi ni došlo da je pitanje granica riješeno

Vezani članci

OSNIVAČ NOVE “DRŽAVE” NE ODUSTAJE

Jedlička podijelio prva “državljanstva Liberlanda”

Vit Jedlička, samozvani predsjednik Liberlanda, države koju je “osnovao” i koja se na dunavskoj sigi u blizini Zmajevca i Batine prostire na približno sedam četvornih kilometara, priveden je u nedjelju oko 11 sati u belomanastirski Prekršajni sud.

S njim su, uz policijske službenike, bili njegova prevoditeljica, službeni prevoditelj i odvjetnica, koja je stigla nekoliko minuta nakon što je Jedlička dovezen pred sudsku zgradu. Nakon rasprave, zbog ilegalnog prelaska državne granice, osuđen je na novčanu kaznu od 2400 kuna. Za to djelo, inače, kazne se kreću od 2000 do 10.000 kuna. Nakon izricanja presude, Jedlička je pušten na slobodu i najvjerojatnije je otišao u Bački Monoštor.

Svemu je prethodilo njegovo uhićenje u subotu. Kako saznajemo, ono se dogodilo nakon što je, na granici Liberlanda, objasnio hrvatskim policajcima da legalno izlazi iz Europske unije u “njegovu državu”, u kojoj nijedna policija nema nadležnost.

Podsjetimo, Liberland je osnovan 13. travnja ove godine, a njegov osnivač isticao je kako je, u skladu s rimskim pravom, riječ o “ničijoj zemlji - terra nullius”, pa je osjetio da je može prisvojiti. Čiji je ovaj dunavski džep, zapravo, malotko može odgovoriti. Do sada je, naime, vrijedilo pravilo (postreintegracijski dogovor dviju država, Hrvatske i Srbije) kako se granica proteže sredinom rijeke Dunava, dok se drukčije ne dogovori, a pojedinim katastarskim područjima upravljaju države po principu “svaka na svojoj strani”. Sukladno tome, Liberland je katastarski srpsko područje, ali njime upravlja hrvatska država. Sličan slučaj je i s desetak tisuća hektara površina s lijeve dunavske obale, koja su, pak, katastarski hrvatska, ali njima upravlja Srbija.

Možda do nastanka Liberlanda ne bi ni došlo da je pitanje granica riješeno, ali nije. Podsjetimo samo kako je zemljište s lijeve obale Dunava (koje je katastarski - Hrvatska) većinom plodno i bogato šumom, dok je većina od 900-tinjak hektara srpske zemlje s hrvatske strane, pa i Liberland, neplodno i poplavama često zahvaćeno tlo.

Jedlički se, pak, očito sviđa medijska pozornost, pa se može očekivati njegov novi, dijelu javnosti zanimljiv potez.

Ivica GETTO
POLITIČKI RIZIČNO PODRUČJE

Na lijevoj obali Dunava desetak je tisuća hektara površine koja je katastarski u vlasništvu RH. Na istoj su obali ostale i dvije veće hrvatske eksklave te niz manjih. Poznavatelji situacije kažu kako je ona kod Apatina politički najrizičnija jer obuhvaća dio tog grada. I dok je uglavnom riječ o plodnom i šumom bogatom zemljištu, 900 hektara srpskog teritorija u Hrvatskoj (među kojima i Liberland) većinom je neplodna površina. U katastarskim planovima stoji kako se s lijeve, vojvođanske, strane Dunava nalaze dijelovi k.o. Draž (Karapanđa i Kenđija), dijelovi k.o. Zmajevac (Kalandoš i Šmaguć), potom Adica, Kazuk i Zmajevačka kučka, kao i dijelovi k.o. Kopačevo (Poluostrvo, Varošviz, Zverinjak i Srebrnica). Struka tvrdi kako Hrvatskoj katastarski pripada i batinski most preko Dunava.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike