Regija
RODA – RODITELJI U AKCIJI – NOVI PROJEKT U KAZNIONICI

Zatvorske rešetke nisu prepreka
Objavljeno 11. svibnja, 2015.

POŽEGA – Udruga Roditelji u akciji – RODA u partnerstvu sa Studijem dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i kaznionicom u Požegi pokrenula je projekt Rešetke nisu prepreka. Cilj je omogućiti djeci zatvorenica i zatvorenika češće posjete roditeljima kroz razvoj društveno-poduzetničkog poduhvata u kaznionicama.

- Javilo nam se više majki zatvorenica, isto tako i njihove obitelji koje su tražile pomoć. Ispostavilo se da u Hrvatskoj godišnje 17.986 djece ima nekoga od roditelja u nekom trenutku u zatvoru. Dana 31. prosinca 2014. godine u zatvoru je bilo 1080 zatvorenika roditelja, od toga 56 majki i 1024 očeva s ukupno 1900 djece. U svakoj školi, u svakom vrtiću ima bar jedno dijete čije potrebe nitko ne prepoznaje, čije strahove i sram koji osjećaju nitko ne prepoznaje. Ta djeca žive s tim teretom, a postaju i sami i žrtve kaznenih djela koje su počinili njihovi roditelji - rekla je Ivana Zanze, izvršna direktorica Udruge RODA.

- Kroz projekt smo pokrenuli aktivnosti usmjerene na podršku djeci, da se upozna javnost da ona postoje i da im se omogući da češće viđaju roditelje u zatvoru, a pogotovo mame. Žene koje dolaze na izdržavanje idu u Požegu, a to znači da su djeca tada stotinama kilometara udaljena od majki. Ta djeca su uglavnom iz siromašnih obitelji i zato smo kroz anketu s majkama saznali da ih djeca nisu posjetila šest mjeseci. Mi ćemo potaknuti te posjete jer ćemo se organizirati da se svi troškovi puta do kraja godine osiguraju. Jedan od načina prikupljanja sredstava je iskoristiti to rehabilitacijsko razdoblje zatvorenica i zatvorenika kroz rad gdje bi oni izrađivali proizvode koji bi na tržištu bili pozicionirani kao proizvodi koji idu iz zatvora. Kupac će znati tko proizvodi te proizvode koje kupuje, a dio sredstava išao bi u fond iz kojega bi se financirali troškovi putovanja za te obitelji - ističe Zanze. Taj je projekt proglašen najboljom društvenom inovacijom u Hrvatskoj.

Sve je krenulo kroz petodnevnu radionicu na kojoj je 12 studentica i troje njihovih profesora mentora dizajniralo osam proizvoda namijenjenih trudnicama, roditeljima i maloj djeci, a u procesu je ravnopravno u cjelodnevnom radu sudjelovalo šest zatvorenica Kaznionice u Požegi. Rezultati su predstavljeni u Društvenom domu Kaznionice u Požegi. Ovi će se proizvodi plasirati na tržište kao prepoznatljivi brand, kao proizvodi s visokom emotivnom vrijednošću za korisnike. RODA je odlučila spojiti naizgled nespojivo, rad zatvorenika na proizvodima koji su namijenjeni najnježnijim članovima našeg društva, maloj djeci. Proizvodi su ogrlice za dojenje, jastučići za dojenje, terapeutski jastučići, jastučnice za miran dječji san, prematalice, torbe i ruksaci za šetnju, prve cipelice, a proizvodi će biti predstavljeni i u Zagrebu na manifestaciji Dan D u srpnju. (AGM Kruna)

Cilj je omogućiti djeci zatvorenica i zatvorenika češće posjete roditeljima

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KVAROVI SVE ČEŠĆI

Veći dio gradskog vodovoda stariji od četrdeset godina

2

NJEMAČKI PRODUCENTI SNIMILI REPORTAŽU O DONJEM MIHOLJCU

Za goste grofovski gulaš prema receptu iz 1901. i kruh s vrganjima i panjevčicama

3

2.VINKOVAČKI FESTIVAL ŠUNKE, VINA, RAKIJE I KULENA

Otočanka Josipa Spajić odličnim
kulenom do titule šampiona