Regija
RAZGOVOR S GRADONAČELNIKOM ZORANOM VINKOVIĆEM UZ DAN GRADA ĐAKOVA

Želimo biti grad otvorenih vrata - i to kulturom, umjetnošću i ekumenizmom onima koji teže EU
Objavljeno 8. svibnja, 2015.
Kulturi EU-a možemo ponuditi europsku dimenziju kulturne prošlosti, kaže Vinković

Vezani članci

ČETRDESET GODINA KNJIŽEVNOG RADA ADAMA RAJZLA

Rodno selo i djetinjstvo nepresušna su inspiracija

ĐAKOVO

Prijam za rukometašice i odbojkašice

STROSSMAYEROV GRAD OBILJEŽAVA JUBILEJE SVOG VELIKOG BISKUPA I MECENE

Đakovo 2015. živi u znaku Godine J. J. Strossmayera

Kandidatura za Europsku prijestolnicu kulture, gospodarsko stanje, planovi za infrastrukturna i druga ulaganja teme su o kojima smo razgovarali s đakovačkim gradonačelnikom Zoranom Vinkovićem.

Uoči svoga dana, 776. rođendana prema tragovima pisane povijesti, Grad Đakovo kandidirao se za prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture (EPK) 2020. Na kojim osnovama Grad zasniva tu odluku? Nije li ona, uz svu dobru volju, ipak preambiciozna za naš grad?

- Đakovo je najmanji od hrvatskih gradova koji se natječe za EPK 2020., a uz nas su još Dubrovnik, Osijek, Pula, Split, Rijeka, Varaždin, Zadar i Zagreb. Možda to nekima izgleda kao borba Davida i Golijata, ali svi znamo tko je u tom srazu izgubio pa ću reći samo to da sam optimist kada je naš grad u pitanju i vjerujem da ćemo upravo mi postati Europska prijestolnica kulture. U našoj kandidaturi imamo i važne partnere za koje vjerujemo da povećavaju naše izglede: Đakovačko-osječku nadbiskupiju, Osječko-baranjsku županiju te općine Gorjani, Satnica Đakovačka, Trnava, Vrpolje, Viškovci i Drenje. Što Đakovo i partneri mogu ponuditi kulturi EU-a? Pa, naša kulturna prošlost, a na tim temeljima i budućnost, ima europsku dimenziju kojom možemo ući u ravnopravnu utrku s ostalim hrvatskim gradovima. Nismo preambiciozno krenuli u ovaj projekt, već smo ga odradili studiozno i profesionalno, te koristim ovu priliku da zahvalim svima koji su dali svoj obol u procesu izrade kulturne strategije Grada, kao i tijekom projektne prijave Ministarstvu kulture. Da zaključim, sama kandidatura Đakova i naših partnera važan je prinos u afirmaciji našeg grada i njegovih cjelokupnih vrijednosti i potencijala.

12 praizvedbi

- Dobijemo li status EPK-a, kako Grad misli iskoristiti tu jedinstvenu priliku u gospodarskom, turističkom, promidžbenom smislu…?

- Đakovo je, kao u Strossmayerovo vrijeme, grad na granici danas EU-a, a nekad Austro-Ugarskog Carstva, grad katedrale koja je posvećena jedinstvu crkava i, što je najvažnije, želimo biti grad otvorenih vrata prema prostorima koji teže ulasku u EU, i to kulturom, umjetnošću i ekumenizmom, kako je to radio Strossmayer. Najvažnije programske odrednice naše kandidature, za koje vjerujemo da imaju izraženu europsku dimenziju i da ćemo se po njima razlikovati od ostalih kandidata, jesu: Panonizam – umjetnost vode i zemlje u europskom prostoru; Đakovo kao dionik zlatnog doba europske klasične glazbe (Jakob Haibel, Mozartov šurjak, skladatelj popularnih Singspiela, pjevač i orguljaš, živio je i radio 20 godina u Đakovu, a sam Beethoven skladao je varijacije na jedan njegov balet); Konj (lipicanac) u europskoj kulturi i umjetnosti; Od Ukrajine do Crnoga mora – via Đakovo: Kulturni ekumenizam europske ćirilo-metodske baštine; Strossmayerovim stopama - Đakovo kao sjecište i ishodište i europskih ideja... Kao najvažniji uvod u EPK planiran je rezidencijalni program: Dvanaest europskih umjetnika za 12 mjeseci u Đakovu EPK, gdje bismo preko europskog natječaja izabrali 12 umjetnika koji će svakoga mjeseca 2020. u Đakovu i partnerskim općinama praizvesti jedan umjetnički program.

Stižu ulagači

Na prošloj sjednici GV-a usvojene su izmjene GUP-a uz najave da u grad stiže investitor koji je voljan graditi dom za starije osobe od 14,8 milijuna eura.

- Da, u Đakovo stižu investitori i to je dobro. No, uočili ste da ni to pojedinim političkim strankama u GV-u nije dovoljno za postizanje konsenzusa te da izmjene GUP-a nisu usvojene jednoglasno. Dakle, unatoč mnogim otežavajućim okolnostima, Grad Đakovo postupno, što sam i očekivao sukladno mjerama koje su poduzete tijekom proteklog vremena, izlazi iz krize. U tom smislu, sve vrijeme izrađujemo prostorno-plansku dokumentaciju, osmišljavamo projekte kojima podižemo komunalne standarde i dodatno izgrađujemo komunalnu infrastrukturu. Svakodnevno uređujemo grad, naše manifestacije iz godinu u godinu dižemo na sve višu razinu, od Vezova i Bušara do Strossmayerovih dana i Dioniza - međunarodnog festivala umjetničkih akademija. Definiranjem prioriteta, štedljivošću i odricanjem osiguravamo nesmetan rad gradskih institucija i naših poduzeća, zadržali smo razinu komunalnog standarda svih naših građana, sve udruge, kako sportske tako i kulturne, redovito dobivaju sredstva iz gradskog proračuna za svoj rad. Uz to, tijekom protekle godine iz gradskog je proračuna preko socijalnog programa potpomognut znatan broj đakovačkih obitelji s najmanjim primanjima, našim umirovljenicima osigurali smo božićnicu i uskrsnicu. Kontinuirano smo kao grad uključeni u projekt javnih radova, u kojima je dosad više stotina osoba našlo bar privremeno zaposlenje, a uključili smo se i u program stručnog osposobljavanja nezaposlenih mladih osoba bez zasnivanja radnog odnosa. Ovo je samo mali dio onoga što je provedeno u proteklih godinu dana.

Jačati turizam

Najavljen je značajniji investicijski zamah u Đakovu, a odnosi se, osim na gradnju doma za starije osobe, i na novu zgradu Ekonomske škole podno Velikog parka, kao i neke druge zahvate.

- Svaka investicija je pomak nabolje. Bez obzira na to je li riječ o gradnji novog doma za starije osobe, zgradi Ekonomske škole, sportske dvorane u Selcima ili pak asfaltiranju nogostupa u prigradskim naseljima ili nekoj gradskoj ulici. U suradnji s Fondom za energetsku učinkovitost pokrenuto je sedam projekata ukupne vrijednosti 8,8 milijuna kuna, koje Fond sufinancira s 3,5 milijuna kuna. Programom energetske obnove iz 2014. u Đakovu je obuhvaćeno 60 kuća. Visina te investicije iznosi 3,5 milijuna kuna, koje Fond sufinancira s milijun kuna. U tijeku je i kontinuirana sanacija odlagališta otpada Vitika, u koju je dosad uloženo oko 18,8 milijuna kuna, a koju Fond sufinancira s 12,5 milijuna. Naravno, kako je i najavljivano, slijedi nam rekonstrukcija Strossmayerova trga, Preradovićeve i drugog dijela Pavićeve. Digitalizirali smo kino, a pokušat ćemo dobiti i sredstva za njegovu dodatnu rekonstrukciju i osuvremenjivanje. Cilj nam je kontinuirano jačanje turističke ponude i intenzivnije pokrenuti razvoj turizma.

Suzana ŽUPAN
Za EPK potrebna je kulturna infrastruktura

Kakvu bi kulturnu infrastrukturu zahtijevalo dobivanje naslova Europske prijestolnice kulture?

- Kako bismo realizirati sve ove programe, planirali smo i gradnju potrebne kulturne infrastrukture od koje su najvažniji obnova središnjeg gradskog trga i parka s velikom pozornicom i amfiteatrom, obnova katedrale, gradnja glazbene škole s koncertnom dvoranom, gradnja nove gradske knjižnice, centra za folklor, gradskog kulturnog centra za urbanu i alternativnu kulturu, dovršenje muzeja Državne ergele lipicanaca, uređenje spomen-sobe kraljice Elizabete II. u sklopu Ergele, gradnja Nadbiskupijskog muzeja s riznicom i Podružnice Strossmayerove galerije u Zagrebu, obnova srednjovjekovnog zida iz 14. st., arheološka prezentacija ostataka srednjovjekovnog katedralnog sklopa itd. Svakako moram naglasiti da su svi ovi infrastrukturni projekti u našim planovima i neovisno o tome hoćemo li postati EPK 2020., ali bi se kroz kandidaturu sve nabrojeno ostvarilo mnogo brže.

Projekt vodnokomunalne infrastrukture Đakovo

Kakav daljnji razvoj komunalne infrastrukture možete najaviti?

- Svakako moram istaknuti da je projekt “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture Đakovo” proglašen strateškim EU projektom koji se nalazi na vrhu popisa projekata prema stupnju gotovosti što su ušli u izvješće Vlade RH, a vrijedan je 200 milijuna kuna i već ove godine bit će raspisani prvi natječaji za njegovu provedbu. Uz to, završena je priča s državnim poljoprivrednim zemljištem, ugovori su potpisani, novi zakupci se uvode u posjed i očekujem da će to dati novi zamah razvoju poljoprivredno-prehrambene proizvodnje i novom zapošljavanju u našem gradu.

U suradnji s Fondom za energetsku učinkovitost pokrenuto je sedam projekata ukupne vrijednosti

8,8

milijuna kuna, koje Fond sufinancira s 3,5 milijuna kuna

U tijeku je kontinuirana sanacija odlagališta otpada Vitika, u koju je dosad uloženo oko

18,8

milijuna kuna

Strateški EU projekt “Razvoj vodnokomunalne infrastrukture Đakovo” vrijedan je

200

milijuna kuna, a ove će godine biti raspisani prvi natječaji za njegovu provedbu

Najčitanije iz rubrike