Regija
DVODNEVNA MANIFESTACIJA TALIJANSKE ZAJEDNICE

Taijani iz Ploštine žele brendirati konjsku salamu
Objavljeno 6. svibnja, 2015.

PLOŠTINE - Obilježavanje Dana talijanske nacionalne manjine početkom svibnja dvodnevnom je manifestacijom petu godinu organizirala Zajednica Talijana Liberta Ploštine. Uvodno je goste pozdravio Antun Bruneta, predsjednike ZT Liberta, koji je podsjetio na gotovo 140-godišnju prisutnost Talijana u pakračkom kraju, a zamolio je i predstavnike lokalne i regionalne vlasti da poklone veću pozornost naseljima u kojima pretežito živi talijanska manjina kako bi infrastruktura pratila potrebe stanovništva. Bruneta ističe kako je najveći problem nedostatak pitke vode, a u još neostvarenim projektima istaknuo je gradnju izletišta Mali raj te industrijske zone u kojoj bi se gradila klaonica i pogon za preradu konjskog mesa za proizvodnju konjske salame, poznatog specijaliteta ovog kraja.

- Naš je zadatak da zaštitimo i brendiramo konjsku salamu jer mi smo brend - ističe Bruneta ciljeve Udruge proizvođača konjske salame izvorno Ploštine, koja okuplja 40-ak proizvođača ove delicije.

Manifestacija je počela u natjecateljskom duhu - odabirom najbolje konjske salame. Antun Bruneta u kategoriji velikih proizvođača, Slavko Matijašević u kategoriji srednjih i Petar Sabo u kategoriji malih proizvođača ove godine imaju najkvalitetniju konjsku salamu. Odlučio je to višečlani žiri među 35 uzoraka na trećem natjecanju u kvaliteti konjske salame koje je priredila Udruga proizvođača konjske salame – izvorno Ploštine. U kategoriji velikih proizvođača bilo je sedam uzoraka, drugo mjesto osvojio je Bruno Bruneta, a treće Ivan Savi. U srednjoj kategoriji među 11 uzoraka drugo mjesto pripalo je Draženu Pierobonu, a treće je osvojio Mario Savi. U kategoriji malih proizvođača konjske salame natjecalo se 17 proizvođača. Drugo mjesto pripalo je Ani Bruneta, a treće je osvojio Zdenko Di Zepp. Uz Petra Baškijeru i Jozu Gavrana, na čelu žirija bio je dipl inž. prehrambene tehnologije Ferdinand Troha, zamjenik župana. (AGM Kruna)

GOSTI IZ LOŠINJA, DARUVARA, STARIH JANKOVACA

U kulturno-umjetničkom programu nastupio je ženski pjevački zbor KPD-a Sloga iz Pakraca, KUD Češka beseda iz Hercegovca, KUD Mađara Jankovci iz Starih Jankovaca te Ženski pjevački zbor Zajednice Talijana iz Malog Lošinja. Služena je sveta misa u kapeli sv. Antuna Padovanskog u Ploštinama, a kroz selo je prošla procesija. Kulturni program u sjedištu Zajednice Talijana izveli su Češka beseda iz Treglave, Grubišno Polje, Ženski pjevački zbor Zajednice Talijana iz Malog Lošinja i Ženski pjevački zbor zajednice Mađara iz Daruvara.

Najčitanije iz rubrike