Regija
GORAN TOMAŠEVIĆ IMA ŠAMPIONE HRVATSKE

U engleske buldoge zaljubio
se gledajući Toma i Jerryja
Objavljeno 6. svibnja, 2015.
Engleski buldozi su iznimno pitomi, rijetko laju, ali brane svoje

Vezani članci

SNAGE UDRUŽILI UČENICI 7.D I ČLANOVI NAŠIČKOG KINOLOŠKOG DRUŠTVA

Osnovci osmislili park za pse i dobili 10.000 kn

ORAHOVICA - Goran Tomašević (34), iz Orahovice, poznatiji pod nadimkom Švabo, već punih sedam godina uzgaja engleske buldoge, u čemu bilježi sjajne rezultate. Njegovi su buldozi šampioni Hrvatske u ljepoti, a svoje je pse predstavio i na cijenjenim inozemnim izložbama te pokupio najviše ocjene.

- Moj je osnovni cilj imati zdrave buldoge jer su iznimno zahtjevna pasmina. Sve je počelo još 2008. godine, kada sam kupio prvog buldoga. Oduvijek volim pse, a u ovu pasminu sam zaljubljen još od djetinjstva i crtanog filma Tom i Jerry, kada sam prvi put vidio engleskog buldoga. Kada sam kupio prvog buldoga i doveo ga u dvorište, znao sam da neće biti zadnji. Danas imam dva odrasla mužjaka i dvije ženke, a svi su oni potomci vrhunskih engleskih krvnih linija – počinje priču Goran.

Iako naizgled izgledaju opasno, Goran tvrdi kako su engleski buldozi “dječji” psi, prave maze.

- Ma mogu reći da bi čovjeka prije ugrizao pekinezer nego engleski buldog. Engleski buldozi su iznimno pitomi psi, rijetko laju, ne provociraju druge pse, ali kada osjete da je ugrožena njihova obitelj, reagirat će i pokušati obraniti svoje. O njihovoj popularnosti govori podatak da je engleski buldog 2013. godine bio najtraženiji “pseći pojam” na Googleu – nastavlja Goran, koji ima registriranu uzgajivačnicu pri FCI-ju, svjetskoj kinološkoj organizaciji, a koja nosi naziv Pure Pride Bull.

U ovogodišnjem leglu Goranove uzgajivačnice okoćeno je osam buldoga, a briga za štence je gotovo jednaka brizi za malo dijete.

- Ti su psići uistinu kao djeca. Redovito sisaju, ali se svakako moraju hraniti i na bočicu. Dok nisu stasali, dizao sam se nekoliko puta noću da bih ih nahranio, a spavali su u kući. Od njih osam ostalo mi je jedno žensko štene koje ću zadržati u svojoj uzgajivačnici, a ostali su se raširili po cijeloj Europi - u Njemačkoj, Rumunjskoj, Poljskoj i naravno diljem Hrvatske – kaže Goran, koji je blagajnik Kinološke udruge Orahovica te član Buldog kluba Hrvatska i Slovenija.

- Prije nego što sam krenuo s ovim uzgojem dugi sam niz godina učio i educirao se preko knjiga i Interneta. Danas preko Interneta komuniciram s uzgajivačima engleskih buldoga iz cijelog svijeta, razmjenjujemo dojmove, iskustva i savjete. Da, član sam i hrvatskog i slovenskog Buldog kluba. U Hrvatskoj nas nema mnogo i nakon suradnje sa slovenskim uzgajivačima odlučio sam pristupiti i njihovu klubu. Iako sam nedavno imao i druge vrste pasa, odlučio sam se samo za engleske buldoge, oni su moja ljubav – zaključio je Tomašević.

Vladimir GRGURIĆ

Najtraženiji “pseći” pojam na Googleu 2013. bio je upravo engleski buldog

Goran je vlasnik uzgajivačnice Pure Pride Bull, registrirane pri FCI-ju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike