Dome slatki dome
JEDNOBOJNI PODOVI SU U MODI, IAKO SU POMALO DOSADNI

Obojite drveni pod i unesite boje u svoju svakodnevicu
Objavljeno 7. svibnja, 2015.

Iako su jednobojni podovi od tvrdog drva popularni već izvjesno vrijeme, ranije je bio sasvim uobičajen pod od hrastovine raznovrsnog dezena i bogatog kolorita.

Bojenje drvenih podova nije jednostavan zadatak, ali je s druge strane vrlo isplativ. To znači da bojenje podova stoji mnogo manje od kompletne zamjene parketa zato što drvo više ne izgleda kao prije nekoliko godina. To je odličan način da hrastovini povratite život, a da previše ne oštetite budžet.

Uredi, radionice i kuhinje najzahvalniji su za ovakvu vrstu preuređenja, pa ako ste dovoljno smjeli, primijenite neki od sljedećih savjeta.

Pripremite površinu

Započnite brušenjem poda brusnim papirom (granulacija 159). Ova ruka je za grub, ne za savršeno gladak pod, dovoljno da premaz dobro prianja na površinu.

Očistite pod

Usisajte prašinu, obrišite čistom vodom ako je potrebno i zatim operite sredstvom za čišćenje drvenih podloga. Najvažniji dio ovog koraka je da se podovi dobro osuše nakon što su očišćeni - idealno 1 - 3 dana. Ako ima vlage u podu dok nanosite osnovni premaz, postoji mogućnost da će se stvoriti mjehurići.

Osnovni premaz

Vrijeme je da se četkom ili valjkom nanese osnovni premaz - ali kakav? Preporučuje se prodoran, uljni premaz koji će stvarno zapečatiti površinu. Ako koristite uljni premaz, ostavite ga da se suši 24 sata pa i malo više.

Opet brušenje

Možda se čini naporno i dosadno, no ako ne izbrusite sada, poslije biste mogli vidjeti nesavršenosti na svakom sloju. Ako pod ne izbrusite ponovno, drvena vlakna imaju tendenciju da upiju vlagu i nabubre. Ovaj put koristite brusni papir granulacije 220, koji će napraviti puno finiju prašinu. Nakon što ste završili brušenje, usisajte ponovno i koristite “tack” krpu kako biste bili sigurni da je pokupljena sva prašina s poda. Ne koristite pamučne krpe ili papirnate ubruse jer ćete ostaviti vlakna na podu koja vam mogu uništiti konačni posao.

Bojenje

Možete koristiti samo jednu boju ili možete koristiti slikarske trake za dodavanje oblika ili uzoraka na podu u drugoj boji. Možete koristiti četku ili valjak, ali budite sigurni da imate pravu opremu i da ste stavili vrlo tanak sloj boje. Nanesite boju polako valjkom od mikrovlakana ili četkom. Nećete dobiti nikakve mjehuriće ako bojite četkom, ali to je vrlo intezivan rad. Valjkom će biti brže, ali morate valjati vrlo sporo kako ne bi nastali mjehurići. Bez obzira na to koji alat koristili, razmislite o tome gdje ćete početi i završiti. Osnove cjelokupnog procesa su baš kao i primjene laka za nokte: osnovni premaz, boja, završni premaz. Svaki sloj treba biti lijep i tanak i treba se osušiti prije nanošenja sljedećeg. Ako površina ispod temeljnog sloja nije čista, dobit ćete mjehuriće. Nakon prvog sloja pričekajte najmanje 24 sata prije sljedećeg.

Dodajte više slojeva boje

Sljedeća su još dva tanka sloja boje, uz obavezno sušenje od 24 sata između nanošenja. Pokušajte nanositi što je moguće tanje slojeve, debeli sloj boje na podu ostaje ljepljiv duže i sporije se suši.

Završni premaz

Za dugoročnu trajnost možete završiti s jednim ili dva sloja polieuretanskog čistog premaza. Ostavite 24 sata da se osuši između slojeva.

Pričekajte još malo

Ako nanosite završne boje, imat ćete pet do šest slojeva premaza na podu. Dobro je strpjeti se i pričekati još jedan dan i tek onda hodati po svojem novo obojenom podu, za početak samo u čarapama.

Odaberite pravu boju

Ako želite biti smjeli, pazite da ne pretjerate sa šarenilom. Izaberite nijansu koja će se uklopiti u postojeći dekor. Primjerice, ako imate kuhinju svijetlih tonova, s bijelim elementima, opredijelite se za svijetloplavu ili boju mente.

Odaberite pravu prostoriju

Predlažemo vam da ne bojite sve podove u kući odjednom i da ih ne bojite istom bojom. Za parket u radnoj sobi možete odabrati prelijepu nijansu žute, dok će tamnosivi pod pridonijeti božanstvenom izgledu vaše trpezarije.

Odaberite odgovarajući dizajn

Ako ste vični slikanju ili poznajete nekoga tko to umije, obratite pozornost na dizajn ovog poda, koji je potpuno oživio prostor. Odličan dizajn poput ovog, ako je dobro uklopljen u dekor, svaku prostoriju može učiniti očaravajućom.

To je odličan način da hrastovini povratite život, a da previše ne oštetite budžet

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike