Regija
NEOBIČNI IZBORI ZA MJESNE ODBORE U OPĆINI NIJEMCI

Liste predao samo vladajući HDZ,
oporba nije znala ili stigla?!
Objavljeno 6. svibnja, 2015.
Pitanje je ima li trošenje novca za izbore smisla, kaže Stanko Marcikić (SDP)

NIJEMCI – Stanovnici osam sela u srijemskoj općini Nijemci – Banovci, Lipovac, Apševci, Podgrađe, Donje Novo Selo, Nijemci, Đeletovci i Vinkovački Banovci – na izborima za mjesne odbore 10. svibnja neće morati puno razmišljati koju stranačku listu zaokružiti. Naime, kandidacijske liste predao je jedino HDZ, stranka koja je i na vlasti u spomenutoj općini s približno 5000 stanovnika.

Oporbene stranke, a ukupno ih sedam patricipira u općinskim tijelima vlasti, svoje liste nisu predale jer, kako su ustvrdili neki od lokalih stranačkih čelnika, nisu znale i/ili nisu stigle to učiniti. Zdenko Čuljak iz lokalnog HDSSB-a tvrdi da su znali da će izbori biti jer je još početkom travnja to objavljeno iz Ureda državne uprave u Vukovaru, no i da nisu bili upoznati “s terminima”.

“Sporno je to što javno nije bio i na vrijeme objavljen kalendar aktivnosti, odnosno rok za predaju lista”, navodi Čuljak, dodajući da je 10. travnja objavljeno da rok za predaju lista istječe u ponoć 11. travnja. Dodaje i da je to bilo prvo objavljeno na općinskim web-stranicama, a sutradan na općinskoj oglasnoj ploči. “U jednom danu mi ništa nismo mogli. Inače bismo išli s listama na 3 - 4 MO-a”, tvrdi Čuljak i dodaje kako je “zanimljivo da ni druge stranke nisu predale liste” jer, navodi, očito također nisu znale za rokove. Dražen Savić iz tamošnjeg SDSS-a, i općinski vijećnik, kaže pak da “ne zna i ne može tvrditi jesu li stranke pravodobno obaviještene” jer je bio izvan zbivanja iako je bio na sjednici Općinskog vijeća krajem travnja, gdje su se, kaže, neke stranke bunile da nisu znale točan datum za predaju lista. Ali SDSS nije ni kanio predati kandidacijsku listu, samo za selo Banovce, i to zato što “nitko nije imao želju biti u mjesnom odboru”, pa su tako Banovci ostali bez ijedne liste jer tamo je nije istakno ni HDZ, za razliku od ostalih sedam sela.

Stanko Marcikić iz lokalnog SDP-a, također općinski vijećnik, kaže da je na Općinskom vijeću početkom travnja donesena odluka o izborima za mjesne odbore 10. svibnja, i očekivao je da će biti početkom svibnja raspisivanje i predaja lista. “Istina, malo sam zakasnio na sjednicu i tako sam to shvatio. Malo sam tu ispao naivan i zatečen. Išli bismo na neke mjesne odbore gdje imamo šanse, ali na zadnjem Općinskom vijeću 23. travnja vidio sam na oglasnoj ploči kod općine da je predaja lista već bila, da su prošli rokovi. Začuđujuće je da ni druge stranke nisu izišle s listama. Pitanje je imaju li ti izbori smisla osim trošenja općinskog novca. Iskreno, nema HDZ razloga za neku zavjeru jer ionako pobjeđuju u većini mjesnih odbora”, govori Marcikić tvrdeći da su i drugi, kao i on sam, trebali biti upućeni. Dodat će i da MO-i u općini Nijemci i nemaju neku svrhu. Slično će reći i Mirko Jurišić iz lokalnog HSP-a AS. “Prije ćemo NLO vidjeti nego da MO-ima prođe neki prijedlog u općinskoj vijećnici jer oni nikad nisu kod nas stvarno zaživjeli, bez pečata i računa”, kazuje i dodaje da se neće ni žaliti vezano uz izbore baš zbog te “nesvrhovitosti mjesnih odbora”. Dodaje i da je dosad HDZ imao većinu u MO-ima u samo dva sela, Donjem Novom Selu i Đetovcima “pa se HDZ možda bojao rezultata”. “Smatram da je nepravilnost to što je obavijest o datumima za izbore trebalo izvjesiti na oglasne ploče koje postoje u selima, a oni su to stavili na zgradu Općine, pa znači da bismo mi iz sela trebali svaki dan ići u Nijemce da vidimo ima li što novo, a i zašto bismo morali svi imati internet. Eto, na oglasnoj ploči u Lipovcu ništa se ne objavljuje”, tvrdi Jurišić i kaže da bi HSP AS, da su znali, predao liste.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike