Regija
DRŽAVNI ARHIV VUKOVAR PREDSTAVIO LJETOPIS

Spomenice Pučke djevojačke škole 1917. - 1948. godine
Objavljeno 6. svibnja, 2015.

VUKOVAR – U Gradskoj knjižnici Vukovar predstavljeno je djelo Državnog arhiva u Vukovaru pod nazivom “Spomenice Pučke djevojačke škole u Vukovaru 1917. – 1948.” kao prva knjiga u seriji školskih ljetopisa, kojom Arhiv staro i naslijeđeno arhivsko blago predstavlja javnosti. Kako je istaknuto, spomenuto arhivsko bago prema konceptu kojim je predmet obrađen ima i bitnu ulogu u odgojno-obrazovnom procesu jer potiče na važnost povijesnog arhivskog gradiva nastalog radom naših škola kao dijela naše bogate zavičajne povijesti.

– Njena vrijednost je to veća što se radi o jedinoj u izvorniku sačuvanoj školskoj spomenici (ljetopisu) jedne vukovarske osnovne škole. Knjiga, osim izvornog teksta ljetopisa, kronički narativno vođenog, donosi i sažetu povijest Vukovara od kraja 17. stoljeća do početka 20. stoljeća, te povijest školstva na vukovarskom području, autora Petra Eleza, arhivista u Državnom arhivu u Vukovaru – kazao je ravnatelj DAV-a Stjepan Prutki.

Pred brojnom publikom vrijednu knjigu su, osim ravnatelja i ujedno njezina urednika, predstavili i njeni recenzenti, predavač na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku Krešimir Bušić, povjesničar Zlatko Virc te njen priređivač, arhivist Petar Elez.

– Spomenica, osim elementarnih podataka koji se odnose na povijest škole i školstva na ovom prostoru, sadrži i niz podataka koji prate društveno-politički razvoj tog vremena. Iz spomenice je vidljivo da je tadašnji režim sustavno gurao hrvatski jezik u drugi plan. Također, spomenica je važna i kao potvrda duge tradicije školstva na ovim prostorima – istaknuo je Elez, dodavši kako se objavljivanjem spomenice želi te teme ponovno revitalizirati i otkriti građanima.

– Nadamo se da ćemo ovom knjigom, koja će svakako naći mjesto u biblioteci svakog vukovarskog istraživača zavičajne povijesti, potaknuti još nedovoljno istraživanje i objavljivanje gradiva nastalog radom naših pučkih škola, koje su kroz povijest, osim upravnih općina, bile jedinim nositeljem javnog i društvenog života, te glavnim odgojno-obrazovnim čimbenikom u razvoju modernog građanskog društva, kakvo je oduvijek bilo sastavnicom vukovarske stvarnosti – zaključio je Stjepan Prutki.(S.B.)

Riječ je o jedinoj u izvorniku sačuvanoj spomenici neke vukovarske osnovne škole

Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike