Regija
OD 1600 NEZAPOSLENIH SAMO 136 ŽUPANJACA ŽELI RADITI U JAVNIM RADOVIMA

Korisnici socijale ne žele u javne radove
Objavljeno 6. svibnja, 2015.

ŽUPANJA – U provedenom anketiranju o zainteresiranosti građana za javne radove koje je proveo Grad Županja, kako bi od Zavoda za zapošljavanje mogao zatražiti sufinanciranje određenog broja radnika, prijavilo se 136 građana. S obzirom na činjenicu da je u Županji čak 1600 nezaposlenih, očit je izostanak interesa. Mnogi kalkuliraju i radije se drže socijalne pomoći jer strahuju da će im biti uskraćena.

- Kada bi nam se jamčilo da ćemo nakon završetka javnih radova odmah nastaviti dobivati socijalnu pomoć, naravno da bih se javila. Ali u situaciji kada nam nakon tri mjeseca u javnim radovima u sljedeća tri mjeseca uskrate pravo na socijalu, sami sebi radimo štetu. Od čega ćemo ta tri mjeseca živjeti? - rekla nam je 36-godišnja Kata.

- Očekujemo da će od pristiglih 136 prijava određeni broj ljudi, koji udovoljava uvjetima, imati stopostotno financiranje od HZZ-a, a 50-ak osoba Grad će financirati iznosom od 50 posto. Vjerujem da će 20 posto prijava biti odbačeno jer je riječ o ljudima koji su u posljednjih godinu dana negdje radili mjesec-dva dana, zbog čega neće ostvariti pravo na angažman u javnim radovima. Meni je žao, ali postoje pravila - kaže gradonačelnik Davor Miličević. Napominje da će ovo biti prilika ministru Mrsiću, koji se hvali kako država ima novca za zapošljavanje, da to i dokaže.

- Ovo nema veze s politikom, hajdemo bar na trenutak zaboraviti politička opredjeljenja i dovesti se u situaciju da ne moramo gledati ljude po tome kakav dres nose - poziva Miličević. Odbacuje glasine da zapošljavanje u javnim radovima ide preko veze i po stranačkom ključu. Poručuje da će lista ljudi, koji imaju uvjete, biti posložena strogo po svim utvrđenim kriterijima, a ne po tome tko je čiji.

Nakon odobrenja zahtjeva od HZZ-a za određeni broj ljudi, Grad će raspisati javni natječaj.

- Anketiranje je bio jedini način kako bismo doznali koliko je zainteresiranih. Realno, u Županji je 1600 nezaposlenih, a 136 ih se javilo za javne radove. Nije li to možda mali broj? Radimo i na zapošljavanju pripravnika, ponajprije s visokom i višom stručnom spremom, ali ni tu baš nema previše zainteresiranih. To je dokaz da vjerojatno za taj novac, koji dobiju za odrađivanje pripravničkog staža u godini dana, radije pakiraju kofere i bježe iz Županje, iz Hrvatske, a to nije dobro - upozorava gradonačelnik.

Izrazio je žaljenje što gradske udruge ništa ne čine na povlačenju sredstava iz EU fondova, niti koriste ponuđene mogućnosti zapošljavanja u suradnji s HZZ-om.

- Morat ćemo se pozabaviti i udrugama, puno je devijacija, imam saznanja da pojedine udruge postoje samo zato da bi pojedinci, predsjednici udruga, dobivali naknadu, što je apsurd - zaključuje gradonačelnik.M.Lešić Omerović

OPROST DUGOVA - BACANJE MAGLE

Miličević se kritički osvrnuo i na oprost dugova socijalno najugroženijim i najzaduženijim građanima, nazvavši te Vladine mjere najobičnijim bacanjem magle. Ustvrdio je da najveći dug građani imaju prema HEP-u, ali ta državna tvrtka građanima ne oprašta ništa i redovito im isključuje struju. “ Dajte ljudima konkretnu pomoć, neka ih država oslobodi poreza, HEP duga za struju i nek se banke odreknu dijela kolača i tek će se tada moći govoriti o stvarnoj pomoći građanima”, pozvao je Miličević.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike