Regija
ŽUPAN U RADNOM POSJETU BELOM MANASTIRU

Županija sufinancira
obnovu vinskih cesta
Objavljeno 5. svibnja, 2015.

BELI MANASTIR - O 24 milijuna eura koliko će jedinom baranjskom gradu (i dijelom općini Darda) pripasti kroz Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, koji provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a u cijelosti se financira iz fondova EU, vinskim cestama, budućem Centru za gospodarenje otpadom Orlovnjak i drugim temama, bilo je riječi na jučerašnjem radnom sastanku župana osječko-baranjskog, Vladimira Šišljagića i njegovih suradnika s gradonačelnikom Belog Manastira Ivanom Dobošem i gradskim čelništvom. Kako je istaknuto, 24 milijuna eura poprilično je velik iznos, te je izradi operativnog plana potrebno ozbiljno pristupiti. Sudionici sastanka složili su se kako grad ne može sam krenuti u realizaciju Programa, pa će, što se stručnog kadra i sufinanciranja raznih dozvola tiče, u pomoć priskočiti Županija.

- Od ovog se novca može štošta obnoviti i izgraditi, te na taj način i spriječiti odlazak mladih s ovog područja - istaknuo je župan Šišljagić, obećavši pomoć Županije pri pripremi dokumentacije, odnosno strategije razvoja grada. Izrazio je nadu da će dio spomenutog iznosa biti utrošen i na razvoj gospodarstva. Isto tako Županija će sufinancirati obnovu gradskih vinskih cesta, te nastaviti sufinanciranje projekata vezanih uz školstvo, zdravstvo, socijalnu problematiku... Podsjetio je kako je, dijelom iz županijskog, a dijelom iz državnog proračuna, gotovo potpuno obnovljena zgrada Doma zdravlja, a mnogo je uloženo i u školske zgrade glede njihove energetske učinkovitosti. Govoreći o CGO Orlovnjak, napomenuo je kako on neće biti gotov do kraja 2018. godine, kako je RH obećala EU, ali ne krivnjom Županije, već nadležnog Ministarstva i Fonda za energetsku učinkovitost. Zbog toga bi se i Belomanastirci mogli naći u problemu, budući da, unatoč proširenom gradskom odlagalištu, za pet-šest godina više neće biti mjesta za odlaganje otpada.I.Getto

PROVEDBA PROGRAMA DO 2023.

Gradonačelnik Ivan Doboš naglasio je kako će se Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima provoditi do 2023. godine, ali će do početka provedbe na terenu proći sigurno godinu i pol dana, za koje će se vrijeme raditi na papirologiji. Što se gradskih vinskih cesta tiče, naglasio je kako žele sagraditi novu, komforniju cestu, svojevrsnu kralježnicu, koja bi na neki način spojila sve postojeće.

Najčitanije iz rubrike