Novosti
POVUČENE IMOVINSKE KARTICE DUŽNOSNIKA, OREŠKOVIĆ NAJAVLJUJE TUŽBU

Podatci o kreditima, djeci i bračnom
statusu političara nedostupni građanima
Objavljeno 4. svibnja, 2015.
Uklanjanjem onih podataka koje sada nalaže Agencija za zaštitu osobnih podataka s javne objave, imovinska kartica gubi svoju moć i snagu kao preventivno sredstvo u borbi protiv korupcije, kaže Dalija Orešković

Vezani članci

IMOVINSKA KARTICA BIVŠEG PREDSJEDNIKA RH

Josipović se na vlasti nije dodatno obogatio

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa s interneta je uklonilo imovinske kartice hrvatskih dužnosnika. To im je svojom odlukom naložila Agencija za zaštitu osobnih podataka, zabranivši Povjerenstvu javno objavljivanje podataka o bračnom stanju dužnosnika, broju djece, posljednjoj neto plaći kod prethodnog poslodavca prije stupanja na dužnost i kreditnom zaduženju prije stupanja na dužnost, i to ime banke i rok otplate. U svom rješenju Agencija tvrdi kako se objavom tih podataka iz imovinske kartice krši Zakon o osobnim podatcima.

Riječ je o pet do šest tisuća imovinskih kartica koje će se pojedinačno provjeriti prije nego što iznova budu dostupne na internetu. To znači da građanima imovinske kartice državnih dužnosnika privremeno neće biti dostupne.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković na konferenciji za novinare istaknula je kako će rješenje poštovati, no najavila je i pokretanje upravnog spora protiv Agencije, kojim će tražiti poništenje toga rješenja.

- Uklanjanjem onih podataka koje sada nalaže Agencija za zaštitu osobnih podataka s javne objave, imovinska kartica gubi svoju moć i snagu kao preventivno sredstvo u borbi protiv korupcije. Upravo su ti podatci nužni da se uoče pojedine nelogičnosti i nerazmjeri između zakonitih prihoda dužnosnika i one imovine stečene za vrijeme trajanja mandata ili okolnosti iz kojih proizlazi mogući sukob interesa. Uklanjanje tih podataka Povjerenstvo ocjenjuje kao veliki korak unatrag pa ćemo pred nadležnim institucijama osporavati pravilnosti rješenja AZOP-a - rekla je Orešković, dodajući kako se Povjerenstvo ne slaže ni s razlozima ni s pravnim tumačenjima s kojima je Agencija za zaštitu osobnih podataka obrazložila svoje rješenje, no dužni su, kaže, poštovati nalog drugog državnog tijela.

Prema njezinim riječima, statistički podatci o posjećenosti i pregledu internetskih stranica Povjerenstva pokazuju da interes građana raste. Dalija Orešković također smatra da su se uklanjanjem ovih podataka od građana sakrili upravo oni podatci koji im daju povoda da postavljaju očita i opravdana pitanja.

Na to se oglasila Agencija, dodatno pojasnivši svoj stav. Između ostaloga, ustvrdili su kako Povjerenstvo prilikom objave osobnih podataka nje imalo istovjetne kriterije pa je za neke dužnosnike objavilo podatke o bračnom statusu, broju djece i neto plaći, a za druge su ta polja ostala nepopunjena. Naglašavaju i kako Agencija svesrdno podržava transparentnost rada u obnašanju javne dužnosti i borbe protiv koruptivnih djelovanja, te da je razvidno da nisu naredili uklanjanje imovinskih kartica dužnosnika, već uklanjanje određenih podataka koji su objavljeni preko “spornog obrasca”. Na kraju ističu kako su se u donošenju odluke rukovodili i praksom drugih zemalja EU-a.I.Bošnjak

JEDNO OD TEMELJNIH LJUDSKIH PRAVA

“Prije javne objave osobnih podataka Povjerenstvo je trebalo voditi računa koji je stvarni smisao objave svakog pojedinog podatka, odnosno da objavljeni osobni podatci moraju biti funkcionalni i objavljeni u točno određenu svrhu koja se identično primjenjuje prema svim dužnosnicima. Povjerenstvo je prethodno trebalo utvrditi jesu li navedeni osobni podatci nužni za postizanje svrhe, tj. prevencije u borbi protiv korupcije, budući da se već nalaze u imovinskoj kartici dužnosnika koja je dostupna Povjerenstvu”, piše u rješenju Agencije, koja tvrdi da prilikom objave osobnih podataka nisu poduzete odgovarajuće tehničke mjere zaštite, zbog čega su postali dostupni svjetskoj javnosti, čime je, kažu, došlo do povrede članka 18. Zakona o zaštiti osobnih podataka. Ta zaštita je, inače, jedno od temeljnih ljudskih prava, a građani koji smatraju da im je ono povrijeđeno ili ugroženo mogu se obratiti Agenciji.

Dalija Orešković

predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa

Uklanjanjem ovih podataka, imovinska kartica gubi svoju moć i snagu u borbi protiv korupcije

SDP I HDZ PROTIV POVLAČENJA IMOVINSKIH KARTICA

O povlačenju imovinskih kartica s interneta na svom profilu na Facebooku oglasio se ministar uprave Arsen Bauk. “Potpuno je neprihvatljivo uklanjanje imovinskih kartica dužnosnika s web-stranice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. U konkretnom slučaju radi se o sukobu nadležnosti neovisnih tijela koje odgovaraju Hrvatskom saboru i to je mjesto na kojem se taj sukob treba riješiti”, napisao je Bauk. Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede novinarima je rekao kako ne vidi problem da se vidi sastav imovinskih kartica dužnosnika. “To je naša obveza prema biračima, prema hrvatskoj javnosti”, kazao je Jakovina. HDZ je osudio uklanjanje imovinskih kartica te smatra da taj potez ima veze s nadolazećim parlamentarnim izborima. “Nije dobro na takav način ograničavati i sužavati rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa”, izjavio je Željko Reiner, saborski zastupnik HDZ-a.

Možda ste propustili...