Osijek
LEGENDA: ČEPIN BRUJI O RAZLOZIMA KOPANJA NA UGLU SVILAJSKE I VRATNIČKE

Čepinci raskopali cijelo dvorište
u potrazi za zakopanim blagom?
Objavljeno 5. svibnja, 2015.
U kanalu oko kuće 1972. godine zakopani su vrijedni dukati, kaže prvi susjed Josip Rukavina

Kad pitate stanare iz Vratničke i Svilajske ulice u Čepinu je li njihov susjed iz Svilajske 29 prokopao svoje dvorište radi proširenja kuće, ili tu ima još nečega, zagonetno će vas pogledati.

U Čepinu se, naime, pronijela priča kako romska obitelj Valentine V., u čijem je vlasništvu ograđena kuća na toj adresi, traži davno zakopane vrijedne dukate!

Da priča o dukatima nije izmišljena, potvrdio nam je i Josip Rukavina, prvi susjed, kako kaže, brojne romske obitelji koja, doduše, u kuću još nije uselila. Rukavina se, naime, sjeća da je davne 1972. godine romska obitelj koja je ondje živjela jednoga dana u kanal pobacala vrijedne dukate i ondje ih zakopala.

- Bilo je to uoči dolaska tadašnje milicije, koja je ondje stigla na dojavu da se ondje trguje oružjem i još koječim. Sjećam se kao danas, stajao sam na drugome katu i gledao kako bacaju dukate u kanal, koji su ondje bili još neko vrijeme. Potom su kopali i vadili te dukate čija bi vrijednost, koliko se razumijem, danas bila oko 20 tisuća kuna po komadu. A bilo ih je mnogo - prisjeća se Rukavina događaja koji je najvjerojatnije uzrok današnjim pričama među stanovnicima Svilajske i Vratničke ulice. Rukavina se prisjeća i da se potom obitelj s čak devetero djece odselila, a od tada su se u kući redali brojni podstanari da bi naposljetku pripala romskoj obitelji koja još nije ondje doselila, no prošle su jeseni, kaže, raskopali dvorište, ogradili ga i ostavili u tom stanju.

- Ja sam ih samo tražio da mi ne diraju bunar i da ograde svoje dvorište, a što ondje traže i traže li nešto uopće, ne znam. Koliko mi je poznato, kuću žele proširiti i otud iskopi, no u međuvremenu je iz kuće sve odneseno. Danima su ložili namještaj, razbili zidove, a potom su kopali gotovo do temelja. Kad će nastaviti s radovima i hoće li uopće, nije mi poznato - rekao je Rukavina. Dodaje kako su kuću nedavno posjetili i iz Sanitacije kako bi postavili otrov za glodavce.

Zanimljivo je da se priča o dukatima proširila dalje po Čepinu koji otad bruji o davno zakopanom blagu. Kako bilo, komunalni su redari, doznajemo, već zatražili vraćanje javne površine u prvotno stanje.

Jučer, unatoč svem trudu, nismo uspjeli pronaći vlasnicu kuće kako bismo je pitali što je posrijedi.

A je li koji dukat ostao ondje 40 godina kasnije, ipak je malo vjerojatno. No, nikad se ne zna, kažu oni koji “podgrijavaju” legendu.

Marija MIHELIĆ
I načelniku Tonkovcu poznata priča o zakopanom blagu

I dok Dražen Tonkovac, načelnik Općine Čepin, kaže kako je i on čuo da vlasnici u vlastitom dvorištu traže zakopano blago, ipak mu je jasno, kaže, da je riječ o nebrizi vlasnika o javnoj površini, točnije o kanalu koji je zatrpan i koji treba sanirati.

- U svom dvorištu mogu raditi što žele, ali mi smo tražili da se uredi javna površina, što se mora poštovati - kratko je rekao Tonkovac.

Komunalni redar Zdenko Arambašić također je potvrdio da je od Valentine V. zatraženo da vrati prostor u prvotno stanje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike