Osijek
KVALIFIKACIJE ZA 4. IZDANJE BEĆARFESTA

Babić: Bećarac smije biti dvosmislen, ali ne i prost
Objavljeno 5. svibnja, 2015.
U finalu bećarce će pjevati četiri skupine iz naše županije

Unatoč pravilima natjecanja u kojem se za finalno natjecanje 4. Bećarfesta “Alaj ću se kerit pa bećarit” odabiru po tri muške pjevačke skupine, na nedjeljnom kvalifikacijskom natjecanju održanom u Osijeku, u prostorijama udruge Šokačka grana, sve su četiri pjevačke skupine dobile priliku za sudjelovanje.

- Glas publike bio je dominantan i žiri je odlučio da sve četiri skupine, koliko ih je bilo i prijavljeno, prođu dalje u finalno natjecanje koje će okupiti dvadesetak skupina. Za kvalifikacije u našoj su se županiji prijavile samo četiri pjevačke skupine, i to udruga Šokačka grana, potom muška pjevačka skupina “Baje” iz Ivanovca, KUD “Sarvaš” te muška pjevačka skupina KUD-a “Lipa” iz Semeljaca. Inače, riječ je o natjecanju u pjevanju bećaraca svih slavonskih županija, a prema jasnim pravilima, žene mogu sudjelovati, no ne i započeti pjevanje bećarca.

U revijalnom je dijelu kvalifikacijskog natjecanja nastupila ženska pjevačka skupina Šokačke grane te ženska pjevačka skupina HKUD-a “Lisinski” iz Našica.

Iako povjerenstvu ovaj put nije bilo teško odlučiti tko će proći dalje s obzirom na to da su svi dobili priliku za daljnje natjecanje, Ilija Babić, predsjednik udruge za promicanje i očuvanje šokačke baštine i šokadije iz Babine Grede pojasnio je kako je za pobjedu presudno pravilno pjevanje bećarca, odabrana tema, vizualni i instrumentalni dio, te još jedan zanimljiv detalj.

- Bećarac smije biti dvosmislen, ali ne i prost i toga se natjecatelji moraju pridržavati - pojasnio je Babić, dodajući da će se finalno natjecanje u pjevanju bećaraca održati u Babinoj Gredi 30. lipnja.

Marija MIHELIĆ

Finalno će se natjecanje u pjevanju bećaraca održati u Babinoj Gredi 30. lipnja

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

ISTRANI DOŠLI PO NAŠA ISKUSTVA

Razmjena iskustva dviju europskih regija sporta

Najčitanije iz rubrike