Regija
NEOBILJEŽENI PRUŽNI PJEŠAČKI PRIJELAZ PROBLEM VALPOVČANIMA

Preko visokih tračnica invalidi,
djeca i stari ne mogu bez pomoći
Objavljeno 5. svibnja, 2015.
Od 2006. traju dogovori, a od 2013. i prepiska između Valpova i HŽ-a

VALPOVO – Kad su Bibijana Jokić i njezina majka Katica Čes iz valpovačkih ulica Hrastik, odnosno Eugena Kvaternika pokušale s dječjim kolicima s četveromjesečnom bebom put pješačkom stazom nastaviti preko pruge na kraju Ulice braće Radić i na početku Kvaternikove – pokazalo se to kao vrlo teško izvediv zadatak. Obje su, naime, bile prisiljene podići kolica, prenijeti ih preko 40-ak centimetara visokih željezničkih tračnica i tek nakon toga mogle su nastaviti stazom kojom su krenule.

- I ovako svaki dan nekoliko puta, kada god želimo izaći iz naselja u smjeru središta grada, gdje se sve nalazi. Nikada ne smijemo ni pomisliti da idemo same jer jedna osoba sama ne može prenijeti kolica preko tračnica, već uvijek za to treba pomoć, kao i za invalidska kolica, dječje bicikle, bicikle za odrasle, građevinska kolicima i slično. A sve samo zato što nitko već 40 godina ne nalazi razumijevanja za potrebe stanovnika u ovom dijelu Valpova, u kojem je više od 150 stambenih jedinica čiji stanovnici svakodnevno koriste ovaj prijelaz ako žele izbjeći mnogo prometniju cestu - pričaju nam majka i kći o mukama stanovnika ovog valpovačkog naselja vezano uz pješački prijelaz preko pruge, u što su se tko zna koji put imali priliku uvjeriti i čelnici Vijeća Mjesnog odbora Valpova, predsjednik Branko Markota i član Darko Mandić, zahtijevajući hitnu intervenciju HŽ-a.

Markota kaže da pokušaji rješavanja ovog problema sežu još mnogo prije od 2006. godine, kada su počeli pregovori s HŽ-om oko ovog pitanja koje se nije kvalitetno riješilo prije više od 40 godina kada je na ovom potezu izgrađena pješačka staza, ali ne i adekvatan prijelaz preko pruge. Već u to vrijeme bilo je potrebe za tim jer je prugom prometovalo 15-ak vlakova dnevno, za razliku od danas, kada njome vlak jedva prođe jednom tjedno.

- Od 2013. godine, s namjerom da brže potaknemo rješenje problema koji se nepravedno zapostavlja, VMO Valpova je u suradnji s Odjelom za stambene i komunalne djelatnosti grada Valpova počeo i prepisku s HŽ-om, odakle nam je posljednji odgovor stigao da se ovdje ne može napraviti propisni pješački prijelaz budući da je riječ o nelegalno izgrađenoj pješačkoj stazi koja vodi preko pruge. Ako će to riješiti problem, Grad Valpovo je spreman i legalizirati tu stazu samo da se izgradi prijelaz kako bi se građanima olakšao svakodnevni život i kako bi ih se spriječilo da sami uzmu stvar u svoje ruke i počinju rješavati problem jer su ogorčeni dugogodišnjim ignoriranjem njihovih potreba - kazali su Markota i Mandić.

Stanovnik Hrastika Zdenko Vukadin naglašava da nema realnog opravdanja za nerješavanje ovog problema, pokazujući nam prvi najbliži “legalni” pješački prijelaz preko iste pruge udaljen više od kilometra od njihova prebivališta.

- Imam dijete od deset godina koje je svakodnevno prisiljeno koristiti ovaj prijelaz kako bi izbjeglo onaj 500 metara udaljeni cestovni, koji je mnogo frekventniji i opasniji. Iskreno se nadamo da će apeli nas stanovnika koji traju već nekoliko desetljeća, kao i apeli Vijeća Mjesnog odbora i Grada Valpova, naići na plodno tlo i razumijevanje nadležnih u HŽ-u, kako nas sve skupa tragedija ne bi morala potaknuti da učinimo toliko mali i jednostavni potez izgradnje legalnog pješačkog prijelaza preko pruge koji bi nam svima svakodnevni život učinio sigurnijim i lakšim - naglasio je Vukadin.

Lidija ANIČIĆ
HŽ bez službenog zahtjeva za pješačkim prijelazom?

Na naš službeni upit o mogućnostima rješenja ovog problema, iz HŽ-a nam je stiglo tek kratko priopćenje koje je potpisao šef Korporativnih komunikacija Ivan Kartelo, a u kojemu stoji: “Iz Vašeg upita pretpostavljamo da se radi o tzv. divljem prijelazu pješaka preko pruge u smjeru Belišća. HŽ Infrastruktura dosad nije dobila službeni zahtjev lokalne samouprave za otvaranje pješačkog prijelaza na toj lokaciji.”

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike