Regija
VINKOVAČKA SPAČVA SADI BRZORASTUĆE DRVO

3500 sadnica kineske Paulovnije za
pelete, ali i zaštitu od buke i prašine
Objavljeno 4. svibnja, 2015.
Za osam godina imat će ekonomski isplativo drvo paulovnije

VINKOVCI - Među dvadesetak biljnih vrsta koje su u Hrvatskoj još uvijek premalo poznate, ali koje su vrlo zanimljive malim i velikim proizvođačima i uzgajivačima bilja i pčelarima svakako je paulovnija. Vinkovački drvoprerađivač Spačva ovaj mjesec počinje sadnju paulovnije - na četiri hektara u krugu tvornice zasadit će više od 3500 sadnica ove brzorastuće vrste drveta podrijetlom iz Kine.

- Za paulovniju smo se odlučili zato što sjedinjuje nekoliko bitnih svojstava koje joj daju prednost u odnosu na ostale brzorastuće vrste. Ima vrlo veliki prinos drvne mase, a pogodna je i s obzirom na proporcije rasta - paulovnija raste dosta u visinu, ima relativno veliku krošnju, veliko lišće. Paulovniju sadimo zbog nekoliko razloga, a jedan je to što daje biomasu. Također, paulovniju sadimo po rubnim dijelovima tvornice kako bismo spriječili širenje buke, ali i prašine izvan tvornice - istaknuo je Ivan Perković, pomoćnik Uprave Spačve.

Ekonomska dobit, kako ističu u Spačvi, samo je jedan segment jer od sadnje paulovnije očekuju višestruku korist.

- U smislu prirodne barijere od buke i prašine koristi bismo trebali imati već nakon dvije godine. Ekonomski će to biti na duže vrijeme, računamo nakon sedme ili osme godine, kada bi se prva stabla ekonomski počela iskorištavati. Rušit ćemo selektivno, da ne srušimo cijelu barijeru odjednom, nego dio, te ćemo tako omogućiti paulovniji da se obnovi. Ona je višegodišnja biljka i iz istog korijena istjerat će više puta, tako da računamo da ćemo za osam godina imati ekonomski isplativo drvo paulovnije - rekao je Perković.

Spačva već godinama proizvodi pelete te su ovim projektom željeli osigurati dodatnu sirovinu, ali i dati svoj doprinos projektima energetske učinkovitosti i održivog upravljanja šumama u Hrvatskoj.

Investicija je Spačvu stajala približno 130.000 kuna. Sadnice su nabavili kod privatnog uzgajivača Željka Ćutuka, iz Slakovaca, a jedna sadnica stoji oko 40 kuna. U Spačvi očekuju prinos oko jednog kubika po sadnici nakon osam godina rasta, što u konačnici iznosi 3500 kubika drvne mase.

- Paulovnija ima golemo lišće i jednom kad se krošnja popuni, stvara velik neprobojni štit. Paulovniju treba zalijevati samo u sušnom razdoblju, klima joj odgovara, zemljište također, tako da nema potrebe za intenzivnim zalijevanjem. Preporučuje se zalijevanje ako očekujete izrazito velike prinose, ako idete čisto ekonomski. S obzirom na naše ciljeve, nema potrebe za intenzivnim zalijevanjem - kažu u Spačvi.

Paulovnija za manje od godinu dana može dostići visinu od čak tri metra, a visina odraslog drveća može biti i između 15 i 18 metara, s promjerom stabla oko 50 centimetara.

Mario KOKAJ

Sadnice su nabavljali po cijeni od približno

40

kuna za komad kod uzgajivača iz Slakovaca

Prinos drvne mase je velik, a važno je i što paulovnija dosta raste u visinu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike