Regija
“STRUKOVNJACI” SUDJELOVALI U RADU EUROPSKOG GOSPODARSKOG I SOCIJALNOG ODBORA

Đakovački đaci jedini iz RH u Bruxellesu
Objavljeno 3. svibnja, 2015.

ĐAKOVO – Tri su učenika, mehatroničara, drugog razreda Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo - Matej Mađarević, Toni Blažanović, Marko Jaman sa svojom profesoricom Marijom Pataran - boravili tri dana u “srcu Europe”, kao jedini predstavnici Hrvatske, gdje su sudjelovali u radu Europskog gospodarskog i socijalnog odbora. Marija Pataran, profesorica je hrvatskog jezika u Strukovnoj školi, a posljednjih nekoliko godina radi i na projektima. Ova put škola je prošla na projektu Tvoja Europa, tvoj glas.

- Organizator projekta bio je Europski gospodarski socijalni odbor, a trajao je u Bruxellesu od 23. do 25. travnja. Smisao je programa poticanje aktivnog građanstva i upoznavanje učenika s funkcioniranjem Europske unije. Svoj sam razred na taj natječaj prijavila u siječnju ove godine, a na razini EU-a na njega se prijavilo ukupno 400 škola. Svaku je zemlju članicu predstavljala jedna škola, bilo nas je ukupno 28, a mi smo bili jedina škola iz Hrvatske - pojašnjava prof. Pataran.

- Za program smo učenike morali pripremati na različite načine, budući da se od njih očekivalo vrlo aktivno sudjelovanje. Osim po kriteriju da su učenici dobri, uzornog vladanja, dobrih ocjena, gledali smo i na to koliko dobro znaju engleski jezik, budući da je cijeli program bio isključivo na tom jeziku. Za učenike su bila organizirana predavanja o funkcioniranju EU, tu nam je mnogo pomogla hrvatska predstavnica u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru u Bruxellesu Lidija Pavić Rogošić. Kako su učenici imali zadatak predstaviti stavove i mišljenje mladih o politici, odnosno, mogu li učenici sudjelovati u europskim građanskim inicijativama mladih, proveli su prethodno u školi anketu na 120 učenika te su o tome govorili u Bruxellesu. Moram reći da su sve odradili krajnje profesionalno - ističe prof. Pataran.

- Ove godine na državnoj razini počeo se provoditi predmet Građanski odgoj i obrazovanje. U anketi je tako postavljeno pitanje “Treba li se dobna granica za pravo glasa spustiti sa 18 na 16 godina?”. Tri četvrtine anketiranih učenika odgovorilo je kako nisu dovoljno zreli, dakle ni u kom slučaju. Moram još reći i da su učenici, osim svog izlaganja, odgovarali na pitanja moderatora i sve su zaista profesionalno odradili, pokazali savršeno znanje engleskog - ponosno zaključuje prof. Pataran.

No nije ovo prvi uspjeh ove škole na prijavama za projekte.

- Često uspijevamo proći na različitim projektima i mnogo putujemo, no ovaj put iznenadila nas je visoka razina cijelog događanja. Bili smo smješteni u hotelu s četiri zvjezdice, odmah pokraj glavne zgrade Europske komisije i Vijeća Europe. Već prvi dan s nama je cijelo popodne proveo potpredsjednik belgijske vlade i ministar vanjskih poslova - kaže Pataran te napominje:

- Razlog uspješnosti naše škole na projektima svih vrsta jest i u tome što naš ravnatelj Mirko Ćurić često sudjeluje u prijavi projekata. Uspjeli smo čak i učenike usmjeriti na projektno razmišljanje, pa je i naš ovogodišnji put u Strasbourg ostvaren upravo na tome što su se učenici prijavili na natječaj - zaključuje Pataran. Maja Muškić

Povukli pola milijuna kuna i posjetili 40-ak gradova

- U proteklih pet godina 105 osoba iz naše škole putovalo je i sudjelovalo u različitim projektima. Unutar različitih projekata, ne samo mojih, dobili smo približno pola milijuna kuna, posjetili smo 40-ak gradova u Europi, a ove školske godine odobreno nam je pet različitih projekata i programa. Prvi je bio Ruksak pun kulture, drugi je bio put Strasbourg, potom je tu put fotografa u Portugal, sada ovaj put u Bruxelles, a slijedi nam i projekt Đakovačka roseta - pojašnjva prof. Pataran.

Najčitanije iz rubrike