Novosti
ENERGETSKA OBNOVA OBITELJSKIH KUĆA

Za novu fasadu i stolariju
poticaji od 84 do 168 tisuća kuna
Objavljeno 4. svibnja, 2015.
Osiguran je novac za obnovu deset tisuća kuća

Vezani članci

DO 80 POSTO

Poticaji za energetsku obnovu kuća

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uputio je javni poziv građanima da zatraže državne poticaje na energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Prema podacima Ministarstva zaštite okoliša i prirode, građani mogu dobiti od 40 do 80 posto novca potrebnog za tu namjenu, odnosno najviše od 84 do 168 tisuća kuna. Osiguran je novac za obnovu deset tisuća kuća. Pod obiteljskom kućom podrazumijeva se ona s najviše 600 četvornih metara brutopovršine, ili s najviše tri stambene jedinice, pod uvjetom da je najmanje polovina površine namijenjena stanovanju.

Većina obiteljskih kuća u Hrvatskoj nema odgovarajuću toplinsku zaštitu ovojnice i vanjsku stolariju, kao i učinkovit sustav grijanja. Cjelovitom energetskom obnovom kuće, potrošnja energije može se smanjiti za 30 do 60 posto, a uz korištenje obnovljivih izvora energije uštede su i više. Zbog toga će građani poticaje moći koristiti za zamjenu vanjske stolarije, postavljanje toplinske izolacije (vanjski zid, krov, strop, pod i ukopani dijelovi grijanog prostora te pod prema tlu), ugradnju kondenzacijskog plinskog kotla, sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, kotlova na biomasu, dizalica topline i fotonaponskih pretvarača.

Za nepovratna sredstva vlasnici kuće prijavljuju se izravno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a prijave se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja. Javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća bit će otvoren do iskorištenja predviđenih sredstava. Ministarstvo zaštite okoliša pojasnilo je i korake same prijave.

Najprije je potrebno uputiti zahtjev za inicijalni pregled kuće energetskom certifikatoru, a trošak certifikatora u potpunosti snosi Fond. Na inicijalnom pregledu certifikator će provjeriti zadovoljava li kuća propisane uvjete te će, ako zadovoljava, izraditi prvi energetski pregled i pomoći vlasniku u popunjavanju dokumentacije za prijavu. Na vlasniku je potom da na temelju energetskog pregleda zatraži detaljnu ponudu izvođača radova. U slučaju da vlasnik kuće želi postaviti sustav s fotonaponskim pretvaračima, umjesto prvog pregleda i ponude izvođača potrebna je izrada glavnog projekta s troškovnikom koji će izraditi ovlašteni projektant. Zatim se prijava za sufinanciranje šalje Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (Radnička 80, Zagreb), a uz nju se prilaže izvješće o energetskom pregledu, ponuda izvođača i ostala potrebna dokumentacija.

Nakon prijave Fond bi u roku od 45 dana trebao dostaviti odluku i ugovor o sufinanciranju radova te vlasnik kuće može provesti planirane radove za koje je rok godinu dana od dana navedenog u odluci Fonda. Nakon završetka radova vlasnik kuće treba ponovno pozvati odabranog certifikatora, koji će izraditi završni pregled i izdati energetski certifikat kuće. Zatim se uz priloženi certifikat i drugu dokumentaciju propisanu u javnom pozivu Fondu upućuje zahtjev za isplatu sredstava. Novac bi certifikatoru i izvođaču radova trebao biti isplaćen u roku 30 dana.

Igor MIKULIĆ
Uključene i kuće bez fasade

Mjera povećanja toplinske zaštite ovojnice može se provoditi i na obiteljskim kućama koje nemaju izvedenu fasadu, a koje su sagrađene prije 21. lipnja 2011. godine na temelju građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta te na svakoj zgradi koja je prema Zakonu o gradnji s njom izjednačena, a na kojoj su izvedeni svi građevinski i drugi radovi, navodi Ministarstvo.

Možda ste propustili...