Kultura
SREDIŠNJA NACIONALNA MANIFESTACIJA KULTURNO-UMJETNIČKOG STVARALAŠTVA RH

HPD “Lipa” uspješno branila boje istočne Hrvatske na "Razglednici"
Objavljeno 3. svibnja, 2015.

ZAGREB – Hrvatsko pjevačko društvo "Lipa" Osijek, jedan od najtrofejnijih i najuspješnijih pjevačkih zborova u RH, protekloga je vikenda još jednom zablistalo na nacionalnoj razini, ovaj put u prestižnom prostoru Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Tamo je Hrvatski sabor kulture, kao krovna organizacija kulturno-umjetničkih amaterskih društava u Lijepoj našoj, organizirao četvrto izdanje "Razglednice", kao središnje nacionalne manifestacije kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Među izabranim najuspješnijim ostvarenjima kulturno-umjetničkog amaterizma RH sa susreta u organizaciji ili pod pokroviteljstvom HSK-a u 2014. godini.

Pod redateljskom palicom Nine Kleflin, uz "Lipu", nastupili su: Kazališna družina “Štolcer”, Ženski vokalni ansambl “Gouriena”, Puhački orkestar “Mrzlo Polje”, Tamburaški orkestar CTK “Varaždin”, Gradsko mandolinsko društvo “Sanctus Domnio”, FA Ogranka Seljačke sloge Buševec, Studio suvremenog plesa Teuta i Plesni studio “Step by Step”, a interpretirana su i odlična prozna, poetska i dramska djela. Bila je postavljena izložba likovnih radova nagrađenih neprofesionalnih, a u sklopu programa "Razglednice " održan je i Dan otvorenih vrata Hrvatskog sabora kulture.

"Lipa" je svoje mjesto na manifestaciji zaslužila u listopadu 2014. pobijedivši na državnom natjecanju pjevačkih zborova u Novigradu Istarskom, a na "Razglednici" joj je pripala čast nastupiti na početku i na kraju. Naime, uz Puhački orkestar Mrzlo Polje izvesli su državnu himnu, a na kraju programa, pod ravnanjem dirigentice prof. Valerije Fischbach, otpjevali su dvije skladbe. To su bile: "Gloria" iz "A little jazz mass" Boba Chilcotta (pratnja – Igor Rončević na klaviru) te veliki hit "Slavonica" Davora Bobića (Nives Boras solistica na visećem zvonu), za koji su u Novigradu dobili nagradu za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora. Za obje su dobili veliki pljesak i uzvike "Bravo!", a predsjednik i tajnik HSK-a, Dejan Buvač i Dražen Jelavić, uručili su dva posebna priznanja "Lipi" i dirigentici Fischbach.

"Iznimna nam je čast bila nastupiti na svojevrsnom 'Best of' presjeku 964 kulturno - umjetničke udruge s 1695 sekcija i više od 80.000 članova. Još veća nam je čast i odgovornost što smo bili jedini ansambl iz istočne Hrvatske na 'Razglednici'", kazao je Tomislav Levak, dopredsjednik i glasnogovornik "Lipe". Inače, manifestacija je održana pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva kulture RH. D. Kovačević

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike