Kultura
GORGONA NOVA- ZAGREBAČKA MULTIMEDIJSKA ART SKUPINA I KNIFER

Reinkarnacija i nadgradnja gorgonaške misli i djela!
Objavljeno 3. svibnja, 2015.
Grupa spaja suvremenu umjetnost i popularnu kulturu s gorgonaškim idejama i duhom

Gorgona Nova je multimedijska art skupina iz Zagreba koja je osnovana 2009. godine na 50. godišnjicu osnivanja umjetničke grupe Gorgona, koju su činili sjajni, ponajbolji hrvatski umjetnici 20. stoljeća: kipar Ivan Kožarić, slikari Julije Knifer, Josip Vaništa, Đuro Seder, teoretičari umjetnosti Dimitirije Bašičević Mangelos, Radoslav Putar i Matko Meštrović te arhitekt Miljenko Horvat.

U povodu godišnjice rođenja jednog od njih, Julija Knifera (Osijek, 23. travnja 1924. - Pariz, 7. prosinca 2004.), u sklopu njegove izložbe “Bez kompromisa” u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku Gorgona Nova izvela je performans pod nazivom “Knifer, ich liebe dich”.

Inače, Gorgona Nova je prve dvije godine svog djelovanja radila i pripremala se u potpunoj tajnosti da bi u javnosti svoje prvo pojavljivanje najavila za Noć muzeja 27. siječnja 2012. u dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu performansom “Gorgona u Gorgoni!”. Bio je to multimedijski projekt koji se sastojao do filma, rock-gitarističkog noisa te govorne izvedbe tekstova grupe Gorgona iz šezdesetih.

Ta grupa svojim djelovanjem spaja u praksi tako česte, a u teoriji, u Hrvatskoj, tako često osporavane točke u kojoj se dodiruju i/ili spajaju suvremena umjetnost i popularna kultura te svojom reinkarnacijom gorgonaške ideje i gorgonaškog duha te citatima njihove misli i djela ne samo da reinterpretira, ali i nadograđuje njihovo djelo, već i daje hommage kako gorgonaškom duhu, tako i samim tim velikanima domaćeg i svjetskog arta.

Darko KOVAČEVIĆ
Work In Progress

Gorgona Nova je projekt zamišljen kao Work In Progress u kojem će se u idućim godinama povećevati broj članova nukleusa Odjela art rock bend, pojedinačnim “odlaskom” članova Gorgone, sve do formiranja klasične postave banda (gitara, bubanj, bas, saksofon, violina, vox) koji će profunkcionirati - makar i daleke 2020. (!?) kao klasičan rock-sastav unutar cijelog multimedijskog projekta Gorgona Nova.

Prvo pojavljivanje za Noć muzeja 27. siječnja 2012. u dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike