Objavljeno 4. svibnja, 2015.
Imate osjećaj da vam se nakon svakog obroka simptomi gastritisa pogoršavaju? Ako ne pazite što jedete, vjerojatno ste u pravu. Nutricionistkinja Nataša Šoštarić iz “Definicije hrane” objašnjava na www.ordinacija.hr što biste trebali jesti za smirenje želudca i sprječavanje pojave gastritisa.
Upalu stijenke sluznice želuca, gastritis, karakteriziraju jaka bol u trbuhu, mučnina i problemi s probavom. Često je hrana glavni okidač za pojavu simptoma gastritisa, a preporuka je da se pripazi na namirnice koje se konzumiraju. “Prehrana bi se trebala bazirati na vlaknastom voću i povrću, jednostavnom i lako probavljivom mesu ili ribi, nerafiniranim visokokvalitetnim uljima, cjelovitim žitaricama, probioticima i sušenom bilju (začinima i čajevima) koje ne nadražuje sluznicu”, objasnila je Nataša Šoštarić te dodala: “Bit je da se koriste namirnice koje probavljene ne djeluju kiselo u organizmu, imaju protuupalna svojstva, lako su probavljive i ne potiču dodatno izlučivanje želučane kiseline. Općenito, hrana bogata antioksidansima, vitaminima, mineralima i tvarima koje djeluju protuupalno može ublažiti simptome gastritisa.”
Donosimo dva recepta koji će ublažiti neugodne simptome:
Smoothie koji gasi požar u želudcu
SASTOJCI: 100 ml probiotičkog jogurta, 2 lista mlade blitve, 1 jabuka, 1 žličica kurkume, 1 žličica đumbira, 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki, 1 žličica maslinova ulja
PRIPREMA: Sve sastojke smiksajte u blenderu i razrijedite nezaslađenim čajem od kamilice.
Jednostavan čaj za želudac
Dva tanka kolutića svježeg đumbira i 1 žličicu kurkume prokuhajte 5 minuta u litri vruće vode. Procijedite i prelijte preko 1 žlice čaja od mente i 1 žlice sušene kamilice. Pustite da odstoji 5 minuta i pijte tijekom dana.