Zdravlje
SVE PREDNOSTI GRAHA

Štiti žile i regulira šećer
Objavljeno 4. svibnja, 2015.

Ako ste među onima koji moraju izbjegavati jela s glutenom i mliječne proizvode, odličan nadomjestak naći ćete u grahu. Grah sam po sebi nema neki određeni okus, ali ako ga kombinirate s drugim namirnicama, mogli biste se iznenaditi koliko jela s njim možete pripremiti.

Dr. Ben Kim, kanadski liječnik holističke medicine, navodi razloge za uvrštavanje graha u svakodnevnu prehranu:

l Grah sadrži obilje folata koji je poreban za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i zaštitu krvnih žila od oštećenja izazvanih gomilanjem homocisteina.

l Bogat je i triptofanom, esencijalnom aminokiselinom, koja je nužna za duboki san i emocionalnu stabilnost. Ako loše spavate ili ste napeti, moguće je da bi vam povećani unos hrane bogate triptofanom, kao što je grah, znatno pomoglo.

l Grah je odličan izvor proteina i vlakana pa pomaže u reguliranju razine šećera u krvi.

l Dobar je izvor magnezija i kalija, minerala nužnih za očuvanje kardiovaskularnog zdravlja. Magnezij je potreban za održavanje krvnih žila elastičnima, dok je kalij potreban za optimalnu funkciju srca.

l Grah je i dobar izvor mangana i bakra, minerala koji je potreban stanicama za neutraliziranje slobodnih radikala koji nastaju unutar mitohondrija. Drugim riječima, grah opskrbljuje organizam moćnim antioksidansima koji mu trebaju radi čišćenja stanica od slobodnih radikala. (J.S.)

Recept

Dr. Kim predlaže jednostavan, hranjivi obrok od graha, koji ne sadrži gluten, mliječne proizvode i veće količine ugljikohidrata.

MARINIRANA SALATA OD GRAHA

Sastojci: 1 1/2 šalica kuhanog i procijeđenog bijelog graha

1 velika sitno narezana rajčica, šaka narezanog mladog luka

2 žlice sitno isjeckanog peršina

1/4 šalice soka od limuna

maslinovo ulje

morska sol

Stavite grah u oveću posudu i prelijte limunovim sokom i maslinovim uljem. Začinite solju i promiješajte da se okusi prožmu te odložite u hladnjak na sat vremena. Zatim dodajte mladi luk, peršin i rajčice. Ako želite, možete dodati i kapare. Salatu možete servirati na listu svježe kristalke ili neke druge zelene salate.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike