Regija
HRVATSKA UDRUGA MAJPAN IZ DALJA

Podigli 30 metara visok majpan
na “ćošku” daljskih ulica
Objavljeno 1. svibnja, 2015.

Tridesetak metara visok majpan postavila je dan uoči 1. svibnja Hrvatska udruga Majpan iz Dalja. Majpan je postavljen na raskrižju ulica Antuna Mihaljeva i Zdravka Kovčalije gdje su ujedno članovi te udruge, koji sebe nazivaju “ćoškaraši” upravo prema “ćošku” na tom raskrižju, s 400-tinjak besplatnih porcija graha, pićem i tamburaškom glazbom počastili okupljene Daljce.

Ovaj pothvat ostvarili su: tajnik udruge Marko Stanić, donačelnik općine Erdut Dario Vulić, dožupan osječko-baranjski Dragan Vulin, Darko Radić, Antonio Hajduković, Hrvoje Grozbek, Antonio Kovčalija, Dragan Đurišić, Mario Kamenar, Nikola Kostadinović, David Bačko, predsjednik Štefan Bačko, Benjamin Bačko, Matija Duvnjak, Mario Čičin, Viktor Valentić, Mladen Nikolić, Damir Francezi, Franjo Ilijašević, Dominik Rupčić, Valentin Bartok, Franjo Radić. Bila je tu i Monika Radić, studentica koja je sve evidentirala i dokumentirala jer piše diplomski rad o tradiciji i značenju postavljanja majpana.

Već prema tradiciji, dvadesetak mladića ukrcalo se u čamce uputivši se, u četvrtak nešto nakon podneva, desetak kilometara uzvodno Dunavom do šume. Tamo su pronašli i posjekli stablo najgizdavije vrbe koje će, s hrvatskom zastavom i bocom rakije na vrhu krošnje, ukrašavati daljski “ćošak” sve do kraja svibnja. Tada će se ponovno, u skladu s tradicijom, organizirati svečanost - ali ovaj put skidanja majpana.

Cijeli je taj pothvat trajao gotovo 12 sati. Momci iz Dalja, ali i neki koji su zbog ove manifestacije došli iz Njemačke i Austrije, na leđima su iznijeli majpan iz šume, gdje su organizirali i roštiljadu. Put se, nakon okrjepe, s teglećom vrbom privezanom za čamac, nastavio rijekom sve do Dalja gdje je za majpanaše u noći organiziran svečani doček uz vatromet. Uz desetak metara visoku obalu na šetnicu su podigli i majpan i dvadesetak majpanaša s vrbom u rukama okupljeni promatrači, vukući taj “drveni i ljudski teret” užadima privezanima za stablo, a sa šetnice su majpanaši ponovno sami na leđima teški majpan odnijeli do mjesta ceremonije postavljanja.

Darko PEJIĆ
TRADICIJA SE NASTAVLJA

Dožupan Vulin kazao je kako već godinama sudjeluje u ovom daljskom običaju koji se prakticirao i davno prije rata. Donačelnik Vulić dodao je kako će i nadalje nastaviti održavati tradiciju dizanja majpana. Postavljanje majpana predstavlja za njih simbol povratka u Dalj nakon rata, a Stanić je dodao kako su do tada majpan simbolično podizali u Nemetinu.

Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

Najčitanije iz rubrike