Novosti
PRVOSVIBANJSKA PROSLAVA ZAVILA BOŠNJAKE U CRNO

Tragedija na Bošnjačkim vjerovima:
Dvojica mladića utopila se
nakon prevrtanja čamca
Objavljeno 1. svibnja, 2015.

Prvosvibanjska proslava na izletištu Bošnjački vjerovi kod Bošnjaka pretvorila se u nezapamćenu tragediju i županjsku Posavinu zavila u crno.

Nakon prevrtanja čamca, u kojem su bila četiri mladića iz Bošnjaka, u mutnoj vodi rijeke Vjerovi utopili su se 19-godišnji Martin Babogredac-Šiško i 33-godišnji Marko Prgić. Njihovi prijatelji Dario Juzbašić i Toni Matanović uspjeli su se izvući i stići do obale.

Na mjestu tragedije koja se dogodila u petak oko 11.30 sati okupili su se brojni izletnici, prijatelji stradalih mladića. U šoku su zurili u rijeku koja je uzela živote veselih i razdraganih mladića koji su se i tog jutra zabavljali, pjevali i vozali starim “apencem”, obilazeći vikendice i izletnike koji su roštiljali uz rijeku. A onda je nekome od njih palo na pamet da se provozaju čamcem, a kako bi uzbuđenje i avantura bili veći, odlučili su ukrcati i starog “apenca”. Motor je, kažu nam njihovi prijatelji, bio upaljen jer vibracije i strujanja koja rad motora izaziva daju poseban ugođaj vožnji. Njihali su se i veselili, a kada su stigli do sredine 50-ak metara široke rijeke, čamac se od prevelikog tereta prevrnuo i potopio ih. Nastala je grčevita borba za život i očajnički pozivi u pomoć.

Snimao nesreću?

Skupina mladića i djevojaka koji su roštiljali na obali promatrala je stravičan prizor, a jedan je avanturu s motorom u čamcu navodno počeo snimati i mobitelom i ne sluteći kakvu će tragediju zabilježiti. Videozapis je, kako doznajemo, pregledala policija.

Nekoliko je osoba priskočilo u pomoć, Županjac Srećko čamcem je stigao na lice mjesta, pokušavao je motkom u vodi napipati tijela, ali nije uspio. Policija ih je udaljila i trakom onemogućila prilazak.

Dvojica spašenih mladića vozilom Zavoda za hitnu medicinu prevezena su u Opću bolnicu u Vinkovce gdje im je pružena pomoć, a neslužbeno doznajemo da su u teškom psihičkom stanju. Tek desetak minuta nakon što su šokirani i uplašeni izišli iz hladne vode i otišli u obližnju vikendicu, shvatili su da se Šiško i Marko nisu izvukli.

- Dečki nisu znali plivati i nakon prevrtanja čamca uhvatila ih je panika, nagutali su se vode. Na tom je mjestu rijeka duboka oko 2,5 metara, maksimalno tri, ali ima sigurno metar mulja i kojekakvih trava koje su poput prave mreže. I što se čovjek više otima, zapravo se sve više upetljava i teško je iščupati se. Strah, neiskustvo, nepoznavanje rijeke, umor, ali i alkohol, jer dečki su cijelu noć slavili, uzeli su danak i dva mlada života. A vjerojatno ih je poklopio i motor i bilo je nemoguće isplivati - ispričao nam je Marko.

Očaj obitelji

Velikim boli shrvani članovi obitelji Babogredac i Prgić očajnički su pogledavali prema rijeci i zapomagali, a svaka minuta koja je odmicala gasila je i onaj tračak nade da su im se sinovi ipak nekako uspjeli spasiti.

- Sina mi nema, a svi stoje, ništa ne rade, nitko ga ne traži, pustite me da sam pronađem svoga sina - zavapio je slomljeni Pejo Prgić koji je krenuo prema rijeci, ali ga je policija zadržala. Spustio se na tlo, pokrio lice rukama i gorko zaplakao.

Nakon 14 sati stigli su ronioci. Očevidom je na licu mjesta rukovodio županijski državni odvjetnik Božidar Piljić.

- Nakon otprilike sat i pol traganja ronioci su izvukli mrtva tijela, nedaleko od mjesta gdje se prevrnuo čamac - rekao nam je Piljić u petak nakon 17 sati. Tijela nesretnih mladića prevezena su na Odjel patologije u Vukovar gdje će biti obavljena obdukcija.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
TUGA U BOŠNJACIMA

U Bošnjacima jučer velika tuga i žalost. Mještani se pitaju je li njihovo selo ukleto pa im stradavaju mladi ljudi. Prisjećaju se prometne nesreće koja se 2007. godine dogodila na ulazu u Bošnjake kod Županje kada su poginula četiri mladića. A prije dvije godine u centru sela smrtno je stradala šestogodišnja djevojčica na koju je, dok je pretrčavala cestu, naletjelo kombi-vozilo HEP-a.

BOŠNJAČANI HTJELI SAMI PRETRAŽIVATI RIJEKU

Pojedini Bošnjačani koji su priskočili u pomoć negoduju što im je policija zabranila da pretražuju rijeku jer su uvjereni da bi uspjeli. “Mi to radimo takozvanim čakljama, sa štapovima s kukama na špagi poput velike mreže, povlačimo ih između dva čamca, odjeća se zakači za te kuke i tijelo izvuče iz vode. Ali policija nam to ne dopušta i evo već tri sata čekamo ronioce iz Vukovara ili Osijeka, a agonija traje”, žalili su nam se.

Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije