Ekonomija
NETOČNA VIJEST O PROMJENI VLASNIŠTVA

Osječka pivovara: Nije nas kupio kineski poduzetnik
Objavljeno 1. svibnja, 2015.
Pivovara dva mjeseca pregovara o izvozu svojih proizvoda u Kinu

Nemalo su se u Osječkoj pivovari iznenadili kada su dan uoči prvosvibanjskog praznika iz dijela elektroničkih medija saznali kako imaju novog vlasnika.

Prema pisanju portala, novi vlasnik je kineski poduzetnik Li Gang. Gang je, saznaje se, predsjednik Kinesko-hrvatskog poslovnog vijeća koje okuplja predstavnike kineskih kompanija zainteresiranih za suradnju s hrvatskim tvrtkama i plasman njihovih proizvoda u Kini. To je vijeće doista proteklih dana boravilo u Hrvatskoj, održani su sastanci u vodećim hrvatskim kompanijama koje posluju ili su zainteresirane započeti poslovanje u Kini, osobito iz prehrambenog sektora, te vina i alkoholnih pića. Do ovog je susreta došlo u organizaciji Gospodarskog odjela hrvatskog Veleposlanstva u Pekingu, a ovome su izvijestili u našem Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na svojim mrežnim stranicama.

U tom izvješću pojavila se rečenica kako je “gospodin Gang nedavno postao većinski vlasnik Osječke pivovare, čiji bi proizvodi na kinesko tržište trebali biti plasirani početkom kolovoza”. To je dio medija prenio i tako pokrenuo lavinu.

Iz Osječke pivare odmah su reagirali demantijem. Direktor Društva Antonio Drobina za Glas Slavonije pojasnio je kako se unatrag dva mjeseca doista pregovara oko sklapanja komercijalnog ugovora o izvozu proizvoda Osječke pivovare na to tržište Dalekog istoka.

- Pregovori su pri završetku, a u utorak se očekuje njihova realizacija. U ova dva mjeseca ni jednom riječju ni s jedne strane nije bilo govora o kupnji, tj. prodaji Osječke pivovare. Dakle, neistinite su informacije da je gospodin Gang postao većinski vlasnik Osječke pivovare - rekao nam je Drobina.

Kaže kako je ova informacija izazvala i zabunu kod njihovih poslovnih partnera, pa su kod Ministarstva zatražili objavu demantija, ali i ispriku. Do trenutka objave ovog članka na mrežnim stranicama ministarstva nije objavljen demanti iz Osječke pivovare, ali se ni tekst o posjetu kineske delegacije ondje više ne može naći. Sve u svemu, nepotrebna strka, posebice kada su u pitanju vlasnički odnosi ove osječke tvrtke. Jer upravo to pitanje unatrag nekoliko godina opterećuje normalizaciju njezina potentnog poslovanja. To više jer je riječ o jednom od najprepoznatljivijih brendova osječkog gospodarstva.

Dario KUŠTRO
U PONEDJELJAK SKUPŠTINA

Inače u ponedjeljak će se održati (već ranije sazvana) Skupština društva na kojoj će se odlučivati o mjerama financijskog i operativnog restrukturiranja Društva. U 2013. godini ostvaren je gubitak, a uz kumulirane gubitke iz poslovanja oni dosežu iznos od 31,5 milijuna kuna, što čini više od polovine kapitala Pivovare. Ako Skupština tako odluči, taj se gubitak prenosi u iduće razdoblje kao nepokriveni gubitak. Protuteža tome je donošenju odluke o poduzimanju mjera radi povećanja profitabilnosti u poslovanju.

Najčitanije iz rubrike