Osijek
“SVIJET JE LOPTA ŠARENA” U OŠ FRANA KRSTE FRANKOPANA

Ptičar: Tolerancija je naš oblik izražavanja i način da budemo bolji ljudi
Objavljeno 2. svibnja, 2015.

Oni žele svijet obojiti bojama tolerancije i zato su svoj projekt nazvali “Svijet je lopta šarena”. Oni su učenici i djelatnici OŠ Frana Krste Frankopana, a Dan škole obilježili su predstavljanjem zanimljivog projekta u dvorištu škole.

S porukom: Bogatstvo života nalazi se u različitosti, naučimo poštovati i veseliti se različitostima, s učenicima ove škole upoznali smo brojne zemlje iz cijeloga svijeta: Meksiko, Japan, Australiju, Egipat, Nizozemsku, Kanadu, Njemačku, Italiju, Poljsku, Irsku i SAD.

- Tolerancija je naviša razina obrazovanja, to je poštovanje bogatstva različtosti, naš oblik izražavanja i način da budemo bolji ljudi. Upravo upoznavanje drukčijih i različitih naroda i kultura pridonosi razvoju tolerancije - kaže Antun Ptičar, ravnatelj OŠ Frana Krste Frankopana.

A kako je to izgledalo, mogli su se uvjeriti brojni roditelji i drugi posjetitelji koji su u četvrtak poslijepodne posjetili ovu školu. Učenici su na štandovima izložili kolače i druge specijalitete zemalja koje su predstavljali, odjenuli se poput suvremenih, ali i drevnih stanovnika “svojih” zemalja, pa čak i oživili njihove spomenike. Primjerice, jedan je dječak na američkom štandu bio živući Kip slobode. Tako smo naučili da se omiljeni nizozemski keks zove ljzerkoetjes, dok su nas djevojčice Lucija, Dora i Lana iz 3.c nudile poljskim čajem i slatkišima. Čaše i brojne druge predmete ukrasile su poljskim salvetama. Štand svake od 12 predstavljenih zemalja bio je jedinstven, a u tome su učenicima pomogli gosti, predstavnici tih zemalja, koji su im otkrivali specifičnosti svojih zemalja, a između ostaloga naučili ih i koracima poljskog plesa poloneze. Bio je to pravi mulikulturalni vašar, u pozitivnom smislu te riječi, koji je završio nastupom žonglera i bubnjara.

Vesna LATINOVIĆ
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike