Objavljeno 1. svibnja, 2015.
Majstori kotlića skuhali su 2500 porcija graha
Majstori kotlića pobrinuli su se da na prvosvibanjskom slavlju na lijevoj obali Drave nitko ne ostane gladan, a skuhanih 2500 porcija graha planulo je u trenu.
Da sve bude kako treba, članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje posla su se uhvatili s prvim zrakama sunca, a podjela koja je krenula u 11 sati nije dugo potrajala. Prve porcije, uz čestitke u povodu Međunarodnog dana rada, podijelio je prvi čovjek grada, gradonačelnik Ivica Vrkić, a red se oko kotlova počeo formirati još u 10 sati.
- Nije nekada bilo ovako. Prije je bila gužva, ljudi su roštiljali, sa svih strana mirisalo je meso, njihali su se kotlići. Zadnjih godina sve je manje onih koji sami nešto kuhaju i pripremaju, a sve je više doista gladnih ljudi koji dođu pojesti nešto toplo i guraju se u redu za grah koji čuvaju zaštitari i policija. Nije ovo više nikakvo slavlje, ovo je tužno - rekao nam je jedan od izletnika s “Kopike”.
Doista, na livadi oko katakombi mjesta je bilo napretek i oko podneva, a iskusniji prvosvibanjski izletnici sjećaju se kako se ne tako davno mjesto moralo “hvatati” u ranim jutarnjim satima, čak i dan prije. Gužve nije bilo ni na drugim lokacijama inače popularnim među izletnicima, a tomu su sigurno “kumovale” i najave lošeg vremena, čak i kiše.
Izletnike su obišli i brojni političari, europarlamentarka Biljana Borzan uz stranačke kolege iz SDP-a tradicionalno je dijelila karanfile, a uz katakombe je prošetao i saborski zastupnik Domagoj Hajduković, koji baš na ovom mjestu Dan rada slavi 15-ak godina.
- Vrijeme je poslužilo i mislim da nema razloga da se danas ne uživa pod vedrim nebom. Drago mi je što imamo pozitivnih pomaka u Hrvatskoj, nezaposlenost je u opadanju, raste industrijska proizvodnja i izvoz i vidi se svjetlo na kraju tunela. Nadam se kako će naši građani to osjetiti u svojoj svakodnevici - rekao je Hajduković te građanima čestitao Dan rada. Zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš istaknuo je kako radnici imaju pravo na osmosatno radno vrijeme.
- Grad svojim građanima želi ugodan provod i dostojanstvenu proslavu Dana rada uz prigodni program koji će potrajati do kasnih sati. Hvala svima koji su došli i tako se prisjetili prosvjeda iz 1886. u Chicagu - rekao je Ambruš.
Ivan SEKOL
Za dobar grah potrebna je volja, želja i trud
Puno je recepata za dobar grah, a majstor kotlića Davor Tomić rekao je kako uz trud, volju i želju važnu ulogu igraju i dobri sastojci.
- Grad je osigurao kobasicu, slaninu i dobar šareni grah koji koristimo tradicionalno. Za grah se kaže kako je najbolji kada se kuha 'na veliko', a mi kuhamo u kotlovima od 80 litara. Stavili smo svega dovoljno, grah je gust i bogat i sigurno će ljudi uživati - rekao nam je Tomić, kojeg smo zatekli u isprobavanju i završnom začinjavanju graha.
GRADONAČELNIK
Ivan Vrkić podijelio je prve porcije graha
Gužva je bila jedino kod podjele graha, a nakon toga prostor kod katakombi je ostao poluprazan