Mozaik
IZLOŽBA ROCK FOTOGRAFIJE U VINKOVCIMA

Kultni rockeri snimljeni iz publike
Objavljeno 2. svibnja, 2015.
Autori su Darko Merc, Miron Resli i Marinko Resli

Mnogi posjetititelji vinkovačke Galerije fotografija “Meraja” ostali su bez daha dok su sa sjetom razgledavali odličnu izložu naslovljenu “Rock fotografija”, koja je nastala iz ljubavi prema rock-glazbi fotografiranoj u razdoblju od 1979. do 2014.

Na ovoj uistinu posebnoj i nesvakidašnjoj izložbi gdje smo mogli vidjeti 87 fotografija s različitih koncerata, svoje fotografije izložilo je troje autora: Miron Resli, Darko Merc i Marinko Resli u suradnji s Fotoklubom Vinkovci.

Prema riječima Mirona Reslija, jednog od autora, inače člana Fotokluba Vinkovci, fotografije su nastale tehnikom analogne fotografije, a većina je snimljena iz publike, s obzirom na to da su autori na koncertima uglavnom bili prisutni kao gledatelji, a ne kao fotoreporteri. Otvarajući izložbu, frontmen grupe Septica Dubravko Mataković na slikovit način dočarao je kako su u biti fotografije nastale.

- U posljednje vrijeme svi slikaju s onim što imaju, od mobitela do fotoaparata, no malo je istinskih fotografa kao što su Darko Merc, Miron Resli i Marinko Resli, koji poput lovaca odlaze ciljano s pravim fotoaparatima. U ovom slučaju je riječ o analognim fotoaparatima, gdje ne možete vidjeti kao danas kod digitalnih što ste slikali, nego se to mora razviti u laboratoriju da biste vidjeli što se uspjeli uslikati. Slikanje iz publike nije jednostavno jer nikad ne znate na koga ćete naletjeti. Poseban ugođaj je kad namjestite kadar, a netko vas zalije pivom, a da ne govorim o penjanju djevojaka na ramena mladića, gdje jednostavno ne možete ništa napraviti. Sa svim tim zgodama i nezgodama susretalo se ovih troje autora, no unatoč svemu, danas imamo jednu hvalevrijednu izložbu s koncerata koja je vrijedan dokument, kako bi se dočarala atmosfera s koncerata u to vrijeme. Meni je posebno značajna ova izložba, jer sam bio na nekim koncertima i ova izložba me vraća u mladost i budi neke posebne osjećaje - istaknuo je Mataković.

Na ovoj izložbi smo mogli vidjeti fotografije u Vinkovcima, Beogradu, Novom Sadu, Beču, Zagrebu i Osijeku, a na fotografijama koje su privlačile pozornost zainteresiranih posjetitelja mogli smo vidjeti poznata imena kao što su Iggy Pop & The Stooges, The Rolling Stones, Nick Cave, Morrissey, Elton John, Eric Clapton, Ian Gillan, Queens of the Stone Age, Slayer, R.E.M, Pixies, Ginger Baker, Sisters of Mercy, Arctic Monkeys, Dire Straits, Rammstein te mnogi drugi. Kad govorimo o koncertima s ovih prostora, vidjeli smo fotografije s koncerata kao što su Azra, Bajaga, Jura Stublić, Haustor, Šarlo Akrobata, Bijelo dugme, Pips, Chips and Videoclips, Urban & 4, a posebno mjesto zauzimaju fotografije izvođača iz Vinkovaca kao što su Goran Bare & Majke, Septica, The Užas, Pest Antun Band, Punčke i Pogreb X.

Svi koji su došli, a skupio se jako veliki broj posjetitelja, prisjetili su se koncerata koji su obilježili njihovu mladost kad su odlazili na koncerte koji su za njih bili više od samog koncerta.

Mario KOKAJ

POSEBAN

UGOĐAJ JE KAD NAMJESTITE KADAR, A NETKO VAS ZALIJE PIVOM

Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

Najčitanije iz rubrike