Regija
NATJECANJE U VINKOVCIMA

Varaždinka Lea Novak pomela konkurenciju na državnom natjecanju u elektrotehnici
Objavljeno 1. svibnja, 2015.

VINKOVCI - U organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske, te Tehničke škole ''Ruđer Bošković'' Vinkovci održano je državno natjecanje iz osnova elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici u Vinkovcima.

-Tehnička škola ''Ruđer Bošković'' Vinkovci  po prvi puta je organizira državno natjecanje iz osnova elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici. Na ovom natjecanju je bilo 26 učenika, od čega 24 iz Hrvatske, te dva iz Bosne i Hercegovine, kao gosti, međutim izvan konkurencije. Organizacija ovog natjecanja je za nas jedno novo iskustvo i dokaz da naša škola može odgovoriti svim zahtjevima za organizaciju natjecanja na državnoj razini. Učenici su morali pokazati znanje u praktičnom dijelu , gdje su morali spojiti jednu određenu shemu i određeni dio mjerenja, a u teorijskom dijelu su imali sedam zadataka, te na kraju test znanja od deset pitanja, istaknuo je Mate Vukušić, ravnatelj škole Ruđer Bošković Vinkovci.

Natjecanje je provelo Državno povjerenstvo imenovano od ravnatelja Agencije uz suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, činili su ga: Mate Vukušić, prof., Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci, predsjednik, Vesna Anđelić, dipl. ing., Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, tajnica, Zlatko Ruščić, dipl. ing., Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci, član,  Zlatko Ivek, dipl. ing., Elektrostrojarska škola, Varaždin, član
 Zdravko Borić, dipl. ing., Obrtnička i tehnička škola Ogulin, član, Zdravko Varga, dipl. ing., Tehnička škola Zagreb, član, te Ivana Piplović, dipl.ing Elektrotehnička škola Split, član.

Prvo mjesto osvojila je Lea Novak (Elektrostrojarska škola Varaždin, 68 bodova), drugo mjesto osvojio je Dino Sudić (Elektrotehnička škola Split, 59 bodova), dok je treći bio Matej Štefanac (Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška, 58, 02 boda).

- Praktični zadatak je bio praktična primjena metode superpozicije u rješavanju istosmjernih električnih mreža. Vremenski rok od 90 minuta činio se dovoljnim, no kako sam željela sve napraviti savršeno nisam stigla izračunati vrijednosti svih elemenata. Zbog treme sam i krivo očitala vrijednost napona na instrumentu. Zadatak mi se nije činio težak, no bilo je puno posla. Kada su bili objavljeni rezultati imala sa 23 boda od mogućih 30 pa je moje samopouzdanje palo. Nadala sam se da ću dobro riješiti zadatke jer sam znala da sam se pripremala puno. Kada sam preletjela kroz zadatke sve sheme su mi se činile komplicirane i imala sam osjećaj kao da više ništa ne znam. Zadaci nisu uopće bili teški. Da sam se malo više potrudila ostvarila bih puno veći postotak. Riješila sam 4.5/7 zadataka. Iznenadila sam se kada sam vidjela da sam stekla veliku prednost. Tada sam shvatila da imam šanse, samo da na zadnjem testu moram napisati barem 50%.. On se sastojao od 10 logičkih zadataka za koje smo imali pola sata. Taj test mi se učinio teži nego prijašnjih godina i moja koncentracija je bila na minimumu pa sam rješavala polako samo ono u što sam bila 100% sigurna. Nakon objave rezultata vidjela sam da sam stekla još veću prednost. Bila sam sretna jer sam se zaista puno pripremala. Zahvalila bih se organizatorima na gostoprimstvu i svim profesorima koji su bili domaćini. Drago mi je što sam imala priliku doživjeti ovo iskustvo i nadam se da će mi pomoći u budućnosti, istaknula je Lea Novak, pod puno emocija nakon osvajanja prvog mjesta.

Mario Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike