Dome slatki dome
NIJE SVE U JAČINI VATRE I SREDSTVU POTPALE

Važno je dobro odabrati roštilj
Objavljeno 30. travnja, 2015.
Trebat će vam malo truda i vrlo malo čišćenja

Iako su već s prvim znacima toplog vremena najveći ljubitelji objedovanja na otvorenom već izvlačili svoje roštilje i potpalili ih, neslužbeni početak sezone roštiljanja u nas je proslava 1. svibnja, kada se bilo privatno bilo organizirano, meso peče pod vedrim nebom iza svakog ugla.

Sa sve dužim i toplijim danima mnogi od nas radije borave na otvorenom u društvu sa svojim najmilijima i prijateljima, no takva druženja nisu potpuna bez omiljene razonode - roštilja. Ono što je dobro kod roštilja jest da je potrebno vrlo malo truda i vrlo malo čišćenja da pripremite i poslužite svoje najdraže jelo, a sve to možete raditi u društvu umjesto u zatvorenoj kuhinji.

Svaki "majstor" roštilja diči se svojim uspjesima nerijetko ističući da je za uspješno roštiljanje najvažnija jačina vatre i samo sredstvo potpale, dok ostale tajne dobrih ukusa jela čuva za sebe. Naravno da je, osim navedenih čimbenika, za ukusno meso potreban i dobar roštilj. Kako ga odabrati? Evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći u odabiru.

Ugljen ili struja?

Pri roštiljanju bitno je paziti na hranu zato što će se ispeći brže nego što mislite, pa je potrebno kontrolirati plamen zbog kojeg bi se hrana mogla nejednako ispeći. To je posebno važno kad je riječ o roštilju na ugljen, na kojem meso i povrće brzo izgori ako se ne pazi. Kod takvih roštilja postoji i mogućnost izbijanja požara zbog vrućeg pepela što ispada kroz rupice na dnu roštilja. Na tržištu se nudi impresivan broj različitih vrsta i inačica roštilja. Prije kupnje svakako si postavite nekoliko pitanja: koliko često ćete koristiti roštilj, želite li pomičan ili fiksni roštilj, želite li upotrebljavati drveni ugljen, plin ili električnu energiju te, naravno, koliko novca želite potrošiti.

Plinski roštilji

Nije rijetkost da se u nas roštilji samostalno izrađuju ili se jednostavno u tu svrhu koriste gradele postavljene na dva bloketa, a ponekad u tu svrhu zna dosta dobro poslužiti i bubanj od perilice za rublje. No, kada se već odlučite na kupnju, doista je teško izabrati među mnoštvom vanjskih ili unutarnjih roštilja, zasebnih ili u kombinaciji s krušnom peći, otvorenih ili zatvorenih, plinskih ili na ugljen, jer mogućnosti je bezbroj.

Plinski roštilji pomalo dobivaju na popularnosti među ljubiteljima roštilja, uglavnom zato što se u odnosu na ugljen lakše održavaju i čiste. Osim toga, ima manje nezgoda vezanih uz korištenje plinskog roštilja koji je u deset minuta spreman za uporabu. I ovi roštilji dolaze u različitim veličinama i varijantama, pa je primjerice za plinski roštilj od ljevenog željeza s dvije teflonske grijaće ploče i policama potrebno izdvojiti oko 2000 kuna, dok pravi grilovi s inoks pločom, idealni za ćevape i pljeskavice, stoje i do 5000 kuna.

Miris vatre

Svatko tko roštilja ima mišljenje o tome koji je roštilj najbolji, no i dalje za većinu pravi roštilj mora mirisati na vatru. To potvrđuju i statistike koje govore da se još uvijek najbolje prodaju roštilji na ugljen. Svejedno za koji se tip roštilja odlučili, potrebno je obratiti pozornost na neke bitne detalje koji će roštiljanje učiniti ugodnim i bezbrižnim. Važno je odabrati roštilj stabilne i čvrste konstrukcije jer slabo izgrađen ili prelagan roštilj ima tendenciju “meškoljenja” i može se raspasti nakon postavljanja. Također je bitno da površina za pečenje bude izrađena od visokokvalitetnog materijala kod kojeg ne dolazi do otpuštanja štetnih tvari zbog visokih temperatura, primjerice od nehrđajućeg čelika, ljevenog željeza ili s porculanskim premazom. Kada ste sve spomenuto provjerili, slobodno se prepustite užitku mirisa, okusa i zabave.(T.K.)

STATISTIKE

GOVORE DA SE JOŠ UVIJEK NAJBOLJE PRODAJU ROŠTILJI NA UGLJEN

Prije kupnje roštilja postavite si nekoliko pitanja:

koliko često ćete koristiti roštilj,

želite li da bude pomičan ili fiksni

hoćete li koristiti drveni ugljen, plin ili struju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike