Novosti
PRIJEDLOG ODBORA ZA USTAV BEZ HDZ-A

Sanja Barić, Ivana Čalić i Mladen Bajić kandidati za nove ustavne suce
Objavljeno 28. travnja, 2015.

Ustavnopravna stručnjakinja Sanja Barić, sutkinja zagrebačkog suda u Zagrebu Ivana Čalić i bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić kandidati su za dva mjesta u Ustavnom sudu koje bira Sabor na plenarnoj sjednici. Odlučio je tako Odbor za Ustav, na kojem se nije štedjelo HDZ, koji se zbog nesudjelovanja optužilo za opstrukcije.

- Svi kolege iz Odbora i javnost mogli su vidjeti da smo imali razne kandidate, od onih koje bismo mogli nazvati odličnima do onih za koje se opravdano pitamo zbog čega su se kandidirali - rekao je Peđa Grbin (SDP), predsjednik Odbora za Ustav.

Ustavne suce bira Sabor dvotrećinskom većinom. No izbor sudaca doveden je u pitanje jer u njemu ne sudjeluje HDZ. Zašto je tako, novinari su pitali Vladimira Šeksa.

- Morala su se bar dva najodgovornija kluba, HDZ i SDP, dogovoriti oko kandidata, koje će kandidate poduprijeti za izbor sudaca Ustavnog suda. Tog dogovora očito nije bilo i zbog toga i HDZ nije više sudjelovao u radu Odbora za Ustav. Vjerojatno će tako biti i na plenarnoj sjednici - rekao je Šeks.

Iz HDZ-a poručuju kako je njihov stav od početka da se izbor sudaca treba prepustiti idućem sazivu Sabora i da to neće stvoriti ustavnopravnu krizu.

- Najviši dužnosnici stranaka koje čine dvije trećine u Saboru nisu u stanju naći načina da izaberemo suce Ustavnog suda a da ovog cirkusa nema. Ne amnestiram odgovornosti ni Tomislava Karamarka ni Zorana Milanovića - rekao je Dragutin Lesar, zastupnik Laburista.

- Ako hoćete izbalansirani Ustavni sud, pravi Ustavni sud, prvo morate odustati od ove velike laže da postoje takvi suci koji nikome ne pripadaju, i drugo, morate elaborirati postupak koji će biti svima prihvatljiv. Treće, morate prihvatiti stav da vam najveća opozicijska stranka može zablokirati izbor sudaca i ustvari ga je već zablokirala - rekao je Branko Smerdel, vanjski član Odbora za Ustav.(MS)

Izbor sudaca je doveden u pitanje jer u njemu ne sudjeluje HDZ

Možda ste propustili...