Novosti
SUĐENJE MOMIĆU ZA RATNI ZLOČIN

Zarobljene mladiće ubijali su
hicima u leđa i snimali zločin
Objavljeno 28. travnja, 2015.

Vezani članci

SUĐENJE MILORADU MOMIĆU ZA RATNI ZLOČIN U BERKU 1991. GODINE

Penavić: Gubio sam svijest, ne sjećam se tko me tukao

Dok je šest civila zarobljenih u Srebrenici ležalo na zemlji uz cestu, glavom prema dolje, i molilo za malo vode, Milorad Momić (50) iz kalašnjikova je pucao iznad njihovih glava. To je samo jedan od prizora sa snimki prikazanih na suđenju pripadniku srpskih “Škorpiona” na Županijskom sudu u Osijeku za ratni zločin na području Trnova, u blizini Sarajeva, u BiH, 1995. godine, zbog ubojstva šestorice Muslimana zarobljenih u Srebrenici. Na snimkama se vidi kako jedan od srpskih vojnika u kamionu udara civila vojničkom čizmom u glavu.

Nakon što su ih “škorpioni” natjerali da iziđu iz kamiona, Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (17), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (16) i Juso Delić (25) morali su ležati kraj ceste dok Slobodan Stojković, koji cijelo vrijeme snima, ne dobije novu bateriju za kameru da bi nastavio snimati krvoproliće koje slijedi. Nakon toga “škorpioni”, među kojima i Milorad Momić, vode pretučenu, izmučenu i svu u krvi šestorku do obližnjeg šumskog predjela. Kako muškarci hodaju u tišini, jednog po jednog ubijaju hicima s leđa. Kada su pali, još su im pucali u glavu. Dva su civila natjerali da ubijenu četvoricu odnesu u obližnju napuštenu kuću. “Tako blizu, a tako daleko”, ruga se jedan od “škorpiona” dvama zarobljenicima koji iznemogli vuku mrtve do mjesta gdje će i oni biti ubijeni.

Dva pregledana DVD-a dostavljena su osječkom sudu od Tužiteljstva za ratne zločine Republike Srbije te od Ureda tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine.

Dva pripadnika “Škorpiona”, Duško Kasanović i Goran Stoparić, na prvom DVD-u, pod nazivom “Škorpion spomenar”, objašnjavaju ustroj te jedinice te navode imena njezinih pripadnika.S.Lacić

OBUSTAVA POSTUPKA ZA ZLOČIN U BERKU

Miloradu Momiću prvo se sudilo za ratni zločin u Berku 1991. godine, međutim oštećenik u tom slučaju na sudu je kazao da ga je više ljudi tuklo kada je bio zarobljen, no nije vidio tko je među njima bio. Došlo je do obustave postupka jer je optužnica prekvalificirana u “oružanu pobunu”. Tada je prema Momiću primijenjen Zakon o oprostu. Milorada Momića Francuska je izručila hrvatskom pravosuđu u ožujku 2011.

Možda ste propustili...

20. TRAVNJA U HOTELU SHERATON U ZAGREBU

Predstavljanje uglednih škola

PRAVNICI JASNI U STAVU O PONAŠANJU PREDSJEDNIKA REPUBLIKE

Upozorenje Ustavnog suda neće poremetiti formiranje nove vlasti

Najčitanije iz rubrike