Mozaik
OSJEČKI MANEKEN GRADI USPJEŠNU KARIJERU

Dino Lenger: U Hrvatskoj se ne
može živjeti od manekenstva
Objavljeno 29. travnja, 2015.
Postavio sam si visoke ciljeve, koje mogu ostvariti

Osječki maneken Dino Lenger bavi se manekenstvom od prvog razreda srednje škole, a danas je već iskusan i uspješan u tom poslu i izvan granica Hrvatske.

Otkako je tada nosio svoju prvu reviju na Fashion Incubatoru, uslijedila je modna revija na Dreft Fashion Weeku za dizajnera Tonija Rica. Nakon te revije proglašen je manekenom tjedna na modnom blogu Milana Bunčića. Potom je angažiran na Dove Fashion.hr-u za Stjepana Čuku i na Cro-a-Porteru za Tomislava Bahorića (Spirit by T.B.). S dizajnerom Tomislavom Bahorićem ostvario je odličnu suradnju i nosio pretposljednju sezonu (jesen/zima 2014.) na večeri avangarde Cro-a-Porter-a, a nakon toga nosio je reviju dizajnera Ivana Mandžukića (IvanMan) na sljedećem Cro-a-Porteru. Ubrzo je sa stilisticom Mimi Krtinić Rončević i fotografom Karlom Hečimovićem snimio kampanju za Institute Magazine. Nakon toga započeo je suradnju za Anthonyja Escobara iz New Yorka koji mu je postao manager i sastavili su odličan PR team smješten u New Yorku. Dinina frizerka je Martina Vincer i konstantno je zadužena za njegovu kosu, dio je njegova teama i smještena je u Osijeku. Posljednji angažman bio mu je snimanje videospota za pjesmu "Dio mene" bandaa Songkillers.

- Trenutno aktualiziram planove vezane uz svoje preseljenje u SAD, a i započinjem odličnu suradnju s modnim dizajnerima, stilistima i velikim svjetskim modnim agencijama, koje imaju urede i u SAD-u i Kanadi, a smještene su u Torontu i Montrealu, samo zato što mi trenutno za posjet Kanadi ne treba viza - ispričao nam je Dino.

Kako si se odlučio za ovaj posao?

- Na manekenstvo sam se odlučio na nagovor sestre još u prvom razredu srednje škole, kada me nagovorila da odem na casting za 10. Fashion Incubator koji se održao u dvorani Gradski vrt. Tada sam nosio reviju za dizajnera Damjana Jacića. Tako da sam svoju karijeru započeo u svome rodnom gradu prije osam godina.

Danas odlaziš u Toronto. Reci nam nešto o tome.

- Nedavno sam započeo odličnu suradnju sa svojim managerom iz New Yorka Anthonyjem Escobarom, ubrzo smo pokrenuli web-stranicu i facebook fan page, nakon čega su počele polako dolaziti i određene ponude. Tako sam dobio ponude za suradnju sa stilistima, dizajnerima i modnim agencijama iz New Yorka. Kako je moja viza za Ameriku još uvijek u procesu odobravanja (i potrajat će još tri-četiri mjeseca), zajedno sa svojim managerom, odlučio sam dogovoriti intervjue u agencijama koje imaju urede i u SAD-u i u Kanadi. Tako da, evo, danas putujem u Toronto, a krajem svibnja putujem u Montreal, gdje me čeka još nekoliko razgovora.

Pročitala sam u Slobodnoj Dalmaciji da si nosio revije i na Tjednu mode u New Yorku...

- Hehehe, nažalost reviju na Tjednu mode u New Yorku još nisam nosio. To jutro kada sam pročitao članak u Slobodnoj Dalmaciji ostao sam isprva šokiran, a nakon toga jednostavno je ta priča postala jako zanimljiva i smiješna. Još uvijek nisam uspio otkriti kako je Slobodna Dalmacija dobila informacije o mom boravku na Hvaru, ali eto na kraju je dezinformacija izišla u javnost, ali ostat će mi uvijek u lijepom sjećanju, jer sam to ljeto na Hvaru i upoznao svog sadašnjeg managera Anthonyja (koji je također spomenut u članku).

Koji su tvoji najveći uspjesi u karijeri do sada, prema tvom mišljenju?

- Kao najveći uspjeh istaknuo bih snimanje kampanje za Institute magazine. Institute je jedan od cjenjenijih modnih magazina u svijetu i izići u takvom magazinu stvarno je veliki uspjeh. A također bih istaknuo i to da ću u Torontu obaviti razgovore za neke od jakih svijetskih agencija s kojima već imam zakazane termine.

Kakvi su ti ciljevi kad je riječ o menekenstvu?

- Kad je manekenstvo u pitanju cilj mi je za početak probiti se na svjetsko tržište, putovati svijetom i uživati u svom poslu i mladosti i energičnosti koju ovaj posao većinom i zahtjeva.

Postoji li nešto u tom poslu što ti se ne sviđa?

- Do sada nisam imao loših iskustava, no jedini je problem što posao modela u Hrvatskoj ne omogućava da ti to bude primarni posao jer su honorari uistinu mali, a i nema puno ponuda za poslove, pogotovo ako ste muški model.

Postoji li jaka konkurencija među muškim modelima budući da vas je manje nego žena u ovom poslu (bar se tako čini ispred ekrana)?

- U Hrvatskoj konkurencija stvarno nije velika, ali općenito bih rekao da među muškim modelima ne postoji tako velika konkurencija kao među ženskim modelima. Istina je da je ženskih modela puno više nego muških, ali zato je i u Hrvatskoj i u inozemstvu puno više posla za ženske modele nego za muške.

Vjerujem da si puno putovao. Koji su ti se grad odnosno država najviše svidjeli?

- Da, jesam, puno sam putovao, no nekako mi se do sada najviše svidjela Barcelona.

Što misliš, što je tvoja značajka zbog koje se razlikuješ od ostalih, odnosno tvoj glavni adut?

- Moja značajka i definitivno moj glavni adut u ovome poslu je moja plava kosa. Svi agenti s kojima sam do sada razgovarao prvo su sat vremena sa mnom razgovarali o mojoj kosi pa tek onda o svim ostalim stvarima.

Bi li se prijavio na neki talent show za modele i zašto da/ne?

- Mislim da se nikada ne bih prijavio na talent show, imam dojam da je sve to instant-karijera, a nakon toga svi ti ljudi koji proiziđu iz takvih formata jednostavno padnu u zaborav. Postavio sam si trenutno dosta visoke ciljeve koje definitivno mogu ostvariti i bez sudjelovanja u takvim emisijama.

Tanja KVORKA

SVI AGENTI

PRVO SAT VREMENA RAZGOVARAJU O MOJOJ KOSI, A POTOM O OSTALIM STVARIMA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike