Osijek
MEDICINSKI FAKULTET ODNEDAVNO IMA NASTAVNU BAZU U MEMPHISU

Studenti pohađali nastavu iz neurokirurgije u vodećim američkim klinikama
Objavljeno 27. travnja, 2015.
Gledali smo vrhunske stručnjake kako rade, a znanje koje su nam prenijeli je fascinantno, kaže student Dragan Janković

Oduševljeni smo predavanjima, gostoprimstvom naših domaćina, radom američkih klinika, vrhunskim liječnicima koji nisu štedjeli vrijeme da bi nam pokazali svoje znanje i umijeće.

To su, najsažetije, dojmovi studenata pete godine osječkog Medicinskog fakulteta, nakon povratka iz američkog grada Memphisa, gdje su pohađali nastavu iz neurokirurgije u vodećim američkim klinikama i institutima.

- Ideja za suradnju s kolegama iz SAD-a potekla je od Aleksandra Včeva, dekana našeg fakulteta. Na temelju njegove incijative potpisan je ugovor između Medicinskog fakulteta Sveučilišta Tennessee u Memphisu i Medicinskog fakulteta u Osijeku. Na taj je način dogovorena razmjena studenata, a Sveučilište Tennessee postalo je nastavna baza našeg fakulteta. Dogovoreno je i da se dio nastave iz neurokirurgije obavi na vrhunskim klinikama u Memphisu. Odabrali smo sedam vrsnih studenata i krenuli u realizaciju tog projekta - kaže dr. sc. Bruno Splavski, izvanredni profesor na Katedri za kirurgiju i neurokirurgiju osječkog Medicinskog fakulteta.

On i njegov kolega, dr. Dario Mužević, s Klinike za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek, kao i studenti pete godine Medicinskog fakulteta u Osijeku: Mateo Grigić, Vjenceslav Vrtarić, Irina Bagić, Marin Kuharić, Dragan Janković, Marijana Kovačević i Nikolina Grbavac, u SAD-u su proveli dva radna tjedna, a nastava je uključivala i praktični rad u bolnicama i institutima. Jedan od njih je Semmes - Murphey, Institut za neurokirurgiju i spinalnu kirurgiju, jedna od vodećih institucija za neurokirugiju u SAD-u. Na kraju su studenti polagali ispit i pokazali izvrsno znanje iz tog područja medicine.

- Suradnja se nastavlja i ona će biti dvosmjerna, tako da će dva ugledna nastavnika, vodeći svjetski neurokirurzi, prof. dr. Frederick A. Boop i prof. dr. Kenan Arnautović, biti gostujući predavači na Medicinskom fakultetu u Osijeku - ističe dr. Splavski.

Student Dragan Janković kaže da su slušali predavanja najboljih američkih neurokirurga i bili u operacijskim salama s njima te dodaje: “Gledali smo ih kako rade, a znanje koje su nam prenijeli je fascinantno.” Mateo Grigić ističe da su njihovi domaćini ozbiljno shvatili njihov dolazak i isplanirali im boravak doslovce u minutu. “Sve je bilo besprijekorno: predavanja su počinjala točno na vrijeme, program iznimno kvalitetno popunjen, domaćini gostoljubivi, uslužni, profesionalni, predani svom poslu.”

Njegov kolega Vjenceslav Vrtarić dodaje da su ih ugledni profesori zvali na večeru u svoju kuću, a studentica Irina kaže da su ih naučili da svakom pacijentu treba pristupiti s velikom dozom poštovanja i suosjećanja za njegovu bolest, ali im dali i mnoge savjete koje će pamtiti cijeli život.

Vesna LATINOVIĆ
VRHUNSKA BOLNICA ST. JUDE

Student Marin dodaje da su imali mnogo predavača, ali da ih je svako predavanje dojmilo: “Svaki dan je bio drukčiji, a posebno me se dojmio posjet bolnici St. Jude, za djecu siromašnih obitelji, koju financiraju donatori. Ona je besplatna za roditelje, a pruža vrhunsku uslugu.” S njim se slaže i Marijana, koju je, uz St. Jude, fascinirao i odnos prema radu vrhunskih liječnika, ali i ostalih zaposlenih, kao i njihovo uspješno balansiranje između posla i obiteljskih obveza.

Osječki studenti zadivili Amerikance

“I Amerikanci su zadovoljni našim studentima i njihovim angažmanom. Završni test nije bio nimalo lagan, no oni su ga sjajno riješili. I bili izvrsni predstavnici grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Hrvatske u SAD-u”, kaže dr. Mužević. Dr. Splavski dodaje da je to bilo prvi put da je realizirana ovakva suradnja s američkim kolegama, no nada se ne i zadnji. Još kaže: “Doista je bilo fascinantno. Uz radni dio, organizirali su nam odlaske na košarkaške utakmice, razgledanje znamenitosti, kulturnih ustanova... Bio je to sadržajan boravak, ne samo u smislu medicine već cjelovito životno iskustvo”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike