Osijek
PILOT-PROJEKT DVD-A SARVAŠ I ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE

Osposobljavali učenike za početno gašenje požara
Objavljeno 28. travnja, 2015.
U osposobljavanje je uključeno 30 učenika, u jesen će ih biti stotinu

DVD Sarvaš proveo je ovih dana u suradnji s Elektrotehničkom i prometnom školom Osijek pilot-projekt osposobljavanja učenika za početno gašenje požara.

Učenici su imali teoretski i praktični dio tijekom čega su naučili rukovati vatrogasnim aparatima i hidrantskom mrežom, a svim učenicima koji su uspješno položili ispit iz teoretskog dijela i praktične nastave izdat će se uvjerenja o osposobljenosti za početno gašenje požara.

Davor Ivčić, predsjednik sarvaških vatrogasaca, navodi kako su ga na provedbu tog projekta naveli alarmantni podatci. “Prema dostupnim podatcima, godišnje u Hrvatskoj pogine 30 ljudi, stotinu ih bude ozlijeđeno, a materijalna šteta iznosi i do milijardu kuna. Ovakvi bi pokazatelji bili manji da su ljudi naučeni prepoznati uzročnike požara i da su osposobljeni za djelovanje u iznenadnim situacijama, odnosno da su osposobljeni za gašenje početnih požara. Zakonodavac je propisao da su svi obvezni proći osposobljavanje za početno gašenje požara. Raduje me što je ravnatelj Antun Kovačić prepoznao važnost osposobljavanja učenika kojima će to dobro doći i kad počnu raditi. Želimo da ovaj pilot-projekt bude poticaj poslodavcima, da im osposobljavanje iz zaštite od požara, kao i zaštite na radu, ne bude trošak nego investicija”, kaže Ivčić.

Dodaje kako su razgovarali i sa Županijom kako bi se ona uključila sufinancirajući vatrogasne aparate i gorivo, a DVD Sarvaš kako bi potaknuo i ostale srednje škole da se uključe u ovaj projekt, posebice gdje se učenici školuju za zanimanja na kojima postoji velika vjerojatnost nastanka požara, poput autolakirera, zavarivača, vozača…, a neće naplatiti svoje sudjelovanje.

“Uključili smo 30 učenika, a ravnatelj Kovačić izuzetno je zadovoljan programom osposobljavanja. Dogovorili smo nastavak aktivnosti u rujnu kako bismo osposobili stotinjak učenika”, kaže ovlašteni voditelj osposobljavanja Davor Ivčić, inženjer zaštite od požara, kojemu su asistenti Josip Vidmar, zapovjednik DVD-a Sarvaš, Dominik Oreščanin, zamjenik zapovjednika DVD-a Sarvaš, te Matej Krstić i Tomislav Knežević.

Darko PEJIĆ
SUSRET VATROGASNE DJECE I MLADEŽI
Sarvašanima prvo mjesto

Na 18. Susretu vatrogasne djece i mladeži u Belišću 26. travnja, DVD Sarvaš sudjelovao je s jednom ekipom u kategoriji muške mladeži od 12 do 16 godina, koja je osvojila prvo mjesto.

Davor Ivčić, predsjednik sarvaških vatrogasaca, kaže kako je ekipu vodio Darko Paripović, a pobjedu su osvojili članovi Goran Ivčić, Marko Lambreščak, Ivan Lipert, Marta Kovač, Darko Kresonja, Dominik Bubalo, Luka Marković i Josip Čeleda.

Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike