Kultura
IZLOŽBA DR. ART., AKADEMSKOG SLIKARA MARKA ŠOŠIĆA

Povratak u svoje Vinkovce kroz materijalizaciju snova
Objavljeno 27. travnja, 2015.

VINKOVCI - U Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” u Vinkovcima svečano je otvorena izložba “San - slikanje sna prema neposrednom promatranju”, praktični dio doktorske disertacije dr. art., akademskog slikara Marka Šošića iz Vinkovaca.

Izložba je osmišljena kao detaljni pregled petogodišnjeg istraživanja sna u kontekstu vizualnog i umjetničkog, a Marko Šošić ukratko je rekao: “Na ovoj izložbi sam predstavio možda do sada najcjelokupniji opus svoga istraživanja, praktičnog dijela doktorske disertacije koja se sastojala od istraživanja na temu sna, odnosno mogućnosti slikanja slike sna, a sve ono što sam istražio, povezao i napisao, ilustrirao sam u formi slika. Tehnike su bile dosta različite, pretežno je to štafelajno slikarstvo, kombinirana tehnika ulja na platnu, odnosno akrila na platnu i jedna instalacija koja je napravljena u čistom mraku. Na ovoj izložbi sam se predstavio s ukupno 20 radova, od toga je 19 slika i jedna instalacija”, istaknuo je Šošić.

Mračna prostorija u kojoj je bila instalacija izazvala je veliku erupciju oduševljenja svih posjetitelja, a Marko je ukratko opisao o čemu je tu riječ: “Prostorija je potpuno zamračena, ali osvijetljena UV svjetlom koje reagira na fosforescentni pigment koji sam slikao na tankom filcu koji visi sa stropa. Instalacija se zove Knjiga snova jer se doslovno svaki moj san koji je tamo naslikan može listati, odnosno prolaziti kroz njega. Forme se preklapaju, što stvara jedan poseban ambijent”, rekao je Šošić.

Prema riječima Marka Šošića želja je bila da se predstavi svom gradu gdje je sve počelo. Prvu samostalnu izložbu imao je 2002. godine također u travnju, tako da nas od njegove prve samostalne do ove izložbe dijeli 13 punih godina.

Akademski slikar i profesor likovne kulture Marko Šošić iz Vinkovaca prvi je doktor slikarstva u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji te među dvadeset u Hrvatskoj. M. Kokaj

Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike