Regija
240 GODINA ŠKOLSTVA U BABINOJ GREDI

Napisali himnu škole i otpjevali je u bećarcu
Objavljeno 28. travnja, 2015.
Đaci su izrađivali starinske frizure za djevojčice, izrađivali školske uniforme, pisali gusjim perom

BABINA GREDA - Osnovna škola “Mijat Stojanović” iz Babine Grede proslavila je Dan škole i 240 godina školstva u tome selu. Održan je Dan otvorenih vrata, neformalni oblik nastave kroz radionice koje su vodili učitelji uz pomoć vanjskih suradnika. Tematika radionica je bila 240 godina školstva kako bi se učenici upoznali s načinom života i školovanja njihovih djedova i baka, ali i povezali sa suvremenim načinom života. “Učenici su učili i prezentirali stare dječje igre koje je zapisao naš Mijat, istražili životni put Mijata Stojanovića kao učitelja i školskog nadzornika te izradili i tiskali karte, uz pomoć mama i baka izrađivali starinske frizure kakve su nosile djevojčice, izrađivali školske uniforme, pisali i crtali gusjim perom, slikali pijeskom, izrađivali sapune kao što su to radile naše bake, ušivali dukate, izrađivali i isprobavali jelovnike izgubljenog vremena, pekli slaninu na vatri, istraživali povijest gradnje crkve kroz stoljeća, tehnikom vezenja kreirali lik učitelja Mijata Stojanovića, napisali himnu škole i otpjevali je u bećarcu, sklapali računalo i dali odgovore na radionici 'Zašto idemo u školu', ističe ravnateljica babogredske osnovne škole Đurđica Babić.

Škola je taj dan bila otvorena za sve posjetitelje koji su obilazili učionice u kojima su se održavale radionice, a na hodnicima su uživali u izložbama učeničkih radova i starih fotografija učenika i nastavnika. Najzapaženije su bile izložbe fotografija “Babogredski pendžeri”, i one koje su proglašene najboljima na školskom fotonatječaju u povodu Dana planeta Zemlje. Posjetitelje su posebno oduševili učenici odjeveni u odore kakve su nosili serežani u Vojnoj krajini, o kojima je pisao i Mijat Stojanović. Nakon radionica u školskom je predvorju predstavljena knjiga “Mijat Stojanović: sgode i nesgode moga života”, koju su predstavili priređivači dr.sc. Dinko Župan i dr. Stanko Andrić, s Instituta za povijest.

“Obilježavanje velike godišnjice nastavljamo na jesen, za kada smo organizirali Dane Mijata Stojanovića koji će se prvi put održati ove godine u rujnu, a u sklopu kojih ćemo predstaviti monografiju 240 godina školstva u Babinoj Gredi”, najavljuje ravnateljica Babić.

OŠ Mijata Stojanovića dobitnik je i Povelje “Zlatni grb Općine Babina Greda”, za izuzetne rezultate postignute u kulturi i sportu od posebnog utjecaja za daljnji razvitak općine.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Vremenska kapsula

Predsjednici razrednih odjela zakopali su vremensku kapsulu u kojoj je pohranjeno 17 predmeta koji su odraz suvremenog načina života učenika. Svaki razredni odjel s razrednicima odabrao je predmet i pohranio s popratnim pismom, a među njima su se našli kalkulator, geometrijski pribor, fotografije, crteži, pisma i posljednji broj Školskih novina. Na mjestu gdje je pohranjena kapsula učenici su posadili stablo magnolije, s namjerom da se kapsula otvori 2075. godine, za 300. obljetnicu školstva.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PO OSVJEŽENJE U ŠEĆERANU, U ZDRAVLJAK JADRAN

Recept za sladoled Alil
nije mijenjao 40 godina

2

PRIMAJU SE PRIJAVE

Fišijada

3

NAKON LJETNOG UPISNOG ROKA U ŽUPANJI

U srednjim školama još je 57 slobodnih mjesta