Regija
STEPENICE PREMA VILI “OBARAJU” ĐAKOVČANE

Pogibeljne stepenice u centru
Đakova nisu obnavljane 30 godina
- ozlijeđeni građani tužit će Grad?
Objavljeno 28. travnja, 2015.
U blizini su i sve tri đakovačke srednje škole

ĐAKOVO - Stepenice što vode od Vijenca kardinala Alojzija Stepinca, iz tzv. Novog centra, prema dijelu grada zvanom Vila, u centru grada, sve su pogibeljnije - na njima je palo i ozbiljno se ozlijedilo više Đakovčana, a one su sve derutnije i opasnije! Stepenice, popločene betonskim popločnjacima, nemaju rukohvat, s vremenom su se popločnjaci razmaknuli i prijete rupama, a rubovi stepenica su se odlomili, što je osobito opasno zimi, kada padne snijeg, pa se odlomljeni rubovi i ne vide. No građani iz tog dijela grada tvrde da su postale opasne za prolaznike tijekom cijele godine. Stepenice su izgrađene u prvoj polovici 1980-ih i u čak 30 godina nisu nijednom obnavljanje. Napravljene su da budu prečac za pješake u tom dijelu grada te da ih maknu s dužeg nogostupa koji preblizu prati tamošnju frekventnu prometnicu.

Posljednja je na njima nedavno nastradala Đakovčanka pri povratku s posla, silazivši s Vijenca do parkirališta gdje je parkirala automobil. Tada joj je, a da nije ni primijetila, potpetica upala u razmak između popločnjaka. Žena je zakoračila prema dolje, ne očekujući da ju cipela “neće slušati”, nego da će se zaglavaiti na stepenici više. Na toj je visini padala preko nekoliko stepenica, razbivši koljeno te ozlijedivši ruke, dlanove, laktove... Slijedio je odlazak liječniku, slikanje ozljeda, a u međuvremenu se u koljenu nakupila i voda... Od bolova sutradan nije mogla na posao. U trenutku pada, koji je zbog visine i nizbrdice mogao završiti još gore, naišao je prolaznik koji je pomogao Đakovčanki. “Koliko još ljudi mora ovdje pasti, polomiti se, ozlijediti se da bi Grad sanirao ove stepenice”, rekao je čovjek, od kojeg je ozlijeđena žena tada doznala da nije prva žrtva opasnih stepenica.

Da stvar bude osjetljivija, stepenice su u blizini svih triju srednjih škola u gradu pa njima svakodnevno fluktuiraju i brojni srednjoškolci.

Na opasne stepenice na sjednici Gradskog vijeća upozorila je i nezavisna vijećnica Sanja Katić. “Na njima je nastradalo više građana koji razmišljaju i o zajedničkoj tužbi prema Gradu”, rekla je Katić, zapitavši što i kada Grad misli napraviti kako bi se uklonila prijetnja s tog prolaznicima frekventnog mjesta.

Sigurno je jedno - prije više od 30 godina te su stepenice trebale maknuti pješake s obližnje opasne staze, a sada su postale opasnije od nje...

Suzana ŽUPAN
Grad će sanirati stepenice

- Grad će sanirati stepenice kod Spomenika poginulim braniteljima, a koje su sagrađene još 1983.-1984. - najavljuje gradonačelnik Zoran Vinković. Dodao je da se upravo radi projekt saniranja, da će popločnjaci biti presloženi te da će stepenice napokon dobiti i rukohvat.

Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

Najčitanije iz rubrike