Novosti
OBLJETNICA POKUŠAJA PROBOJA IZ USTAŠKOG LOGORA JASENOVAC

“Ova krvlju natopljena livada vrišti: Ne zaboravi”
Objavljeno 26. travnja, 2015.

U Jasenovcu je održana svečana komemoracija u povodu 70. obljetnice proboja logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora u kojem je ubijeno više od 83 tisuće ljudi. U noći s 21. na 22. travnja 1945. godine 1073 zatočenika birala su između sigurne smrti i neizvjesnog proboja.

- U kišovito nedjeljno jutro krenuli su u proboj, a mitraljeska vatra smanjivala je broj onih koji su trčali prema slobodi. Od njih 600 preživjelo je samo 90 - opisala je kako je izgledao pokušaj puta u život predsjednica Upravnog vijeća Spomen područja Jasenovac Nataša Mataušić i dodala: “Svaki pedalj ove livade na kojoj danas stojimo, svaka stopa natopljena je krvlju logoraša i vrišti: Ne zaboravi, kako se to više nikad ne bi ponovilo.”

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin podsjetio je da su u Jasenovcu ljudi ubijani bez suda, na osnovi rasnih zakona koje je donio kvislinški režim. Upozorio je da se nad Hrvatskom danas nadvija opasnost fašizacije te da agresivna ekstremna desnica i ne skriva svoj profašistički karakter.

- Prije 70 godina Europljani su znali što je nacifašizam, znamo li mi to danas, znamo li kad treba reći ne? Uče li naša djeca da je ovdje postojao dječji logor u kojem je ubijeno 20 tisuća djece? Može li se održati znanje o tome što se ovdje događalo ako se u javnosti daje više prostora onima koji tvrde da je ovo komunistička i jugoslavenska izmišljotina - upitao se Milorad Pupovac, zastupnik SDSS-a, i predbacio predsjednici države što nije imenovala zločince iz Jasenovca.

- Hoćemo li smoći snage da prozovemo one koji proizvode strah i promoviraju netoleranciju? Neka je slava martirima jasenovačkim - poručio je Pupovac.

Izaslanik predsjednice RH u Jasenovcu bio je producent Branko Lustig, koji je bio zatočenik Auschwitza.

- Bilo je strašno, to se ne može zaboraviti. Ljude su klali na svakom koraku. Jednom su Rome klali i oni su imali medvjeda. Kad su došli do medvjeda, koljač mu je rekao da ode u šumu, jer nema ništa s tim. Prema zvijerima su bili milosrdniji nego prema ljudima - ispričao je Lustig.

Predsjednik Sabora Josip Leko rekao je da u Jasenovcu treba održavati sat povijesti, a premijer Zoran Milanović podsjetio je kako u Ustavu stoji da se Hrvatska temelji na antifašizmu.

- Onaj kome to nije jasno, neka se zalaže za promjenu Ustava, ali takvog junaka ja još čuo nisam - rekao je šef Vlade i zaradio ovacije kad je dodao kako je za njega postojala samo jedna vojska - partizanska.(MS)

ZORAN MILANOVIĆ

predsjednik Vlade RH

Živio hrvatski antifašizam

Premijer Milanović je rekao i kako treba govoriti o ubojstvima nakon Bleiburga, a ne na Bleiburgu, jer je to mjesto žala i komemoracije propasti NDH. “Kada političar kaže da je atmosfera na stadionu na kojem se urlalo 'Za dom, spremni' veličanstvena, bolje je da šuti i ode sa stadiona”, istaknuo je predsjednik Vlade i zaključio: “To nije veličanstvena atmosfera, to je tužna i turobna atmosfera. Volim Hrvatsku i volim da pobijedi 10:0, ali ne na takav način, ne pod svaku cijenu. Ne država pod svaku cijenu, ova država, ova Hrvatska. Živio hrvatski antifašizam, živjela moderna i humana Hrvatska.”

Možda ste propustili...